Ungdomarna ger Westkust vind i seglen

De slipar och lackar. Ungdomarna vars stora intresse är en 85 år gammal skuta är fulla med slipdamm. I maj är dammet borta, Westkust i vattnet igen och en premiärtur väntar.

Det råder full aktivitet inne i anrika Gösta Johanssons varv i Kungsviken. På några stolar intill en värmefläkt sitter fyra ungdomar och slipar så slipdammet yr. Varannan lördag träffas de för att underhålla, måla och slipa på detaljer till Westkust, den tremastade skonaren som de alla så gärna seglar med. Intill dem ligger stormasten, där håller föreningens maskinansvarige Mikael Hansson på att renovera.

– Om vintern så renoverar vi detaljer till Westkust här i Kungsviken. Hemmahamnen är Edshultshall och där görs också underhållsarbeten men här tar vi hand om de fartygets mindre detaljer.

Stämningen i lokalen är mycket god, ungdomarna skrattar och det syns att de trivs gott i gänget. En av dem är Daniel Jönsson, han bor i Stenungsund men åker gärna till Kungsviken för att träffa kompisarna i föreningen.

– Tidigare har jag seglat med familjen med att segla med Westkust är något helt annat. Seglingarna handlar om samarbete, konfliktlösning men framförallt att vara ute på havet och lära sig hantverket att segla en skonare.

Lina Wedin håller med. Hon är instruktörsansvarig i föreningen och en av de aktiva på skolseglingarna som varje år arrangeras för kommunens åttondeklassare.

– Det var vid skolseglingen i åttan som jag fick upp ögonen för Westkust. Jag tyckte direkt att det var spännande och roligt med seglingen, så jag gick med i föreningen och har seglat sedan dess.

En så stor skonare som Westkust behöver underhållas för att må bra. Från höst till vår jobbar medlemmar med underhåll så att skutan är fin till nästa seglingssäsong. Ungdomarna träffas varannan lördag för att jobba och ha trevligt. Det finns även en pensionärsgrupp som träffas en gång i veckan.

– Det behövs inga förkunskaper för att hjälpa till med Westkust. En träbit och sandpapper är allt som krävs, resten lär man sig på vägen, säger Marie-Louise Berntsson.

– Jag körde mina barn i alla år till Westkust men jag seglade aldrig med dem. Nu är jag aktiv i föreningen, har jag gått en kurs och följer gärna med ut på havet.

Sedan 1986 ägs Westkust av Orusts Skolfartygsstiftelse. Stiftelsen är inte vinstdrivande, utan allt arbete utförs ideellt.Tack vare den 30-årsjubilerande föreningen Förlig Vind är hon i dag i gott skick. Seglarskolor med ungdomar är huvudsyftet, men vuxenseglingar och charter till privatpersoner och företag är också viktigt.

I maj är det dags att bege sig ut på böljan igen. Lina ser mycket fram emot premiärseglingen.

– Det är som roligast när det stormar riktigt ordentligt, ju mer det blåser desto bättre är det. Men det kan även vara underbart stilla sommardagar då sjön ligger blank och vi kan bada från båten.

Lina var med under seglingarna i somras då artisten Ebbot seglade runt Bohuskusten med Westkust som sin ark.

– Det var speciellt att vara med om en filminspelning. Många fler har fått upp ögonen för Westkust efter serien sändes på TV. Det är bra, för vi behöver fler aktiva i föreningen.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar