Arkivfoto

Uppdaterade sjökort ska göra det enklare att navigera

”Sjökortslyftet” heter projektet som ska göra sjökorten mer korrekta. Men det dröjer ett tag innan arbetet är gjort kring STO.

Sjöfartsverket är i full gång med en omfattande uppdatering av Sveriges sjökort. Landhöjningar som pågår i större delen av Sverige, och framförallt i norra, gör att djupuppgifterna långsamt blir inaktuella.

Då man också vill ha likvärdig referensnivå som de andra länderna kring Östersjön har Sjöfartsverket nu startat arbetet med att uppdatera alla sjökort.

Redan i fjol började arbetet, långt upp i norr vid den finska gränsen. Under våren har man jobbat sig söderut längs med kusten och redan nu har sjökorten uppdaterats på sträckan Haparanda –Skellefteå.

Men det dröjer innan de nya mätningarna görs för djup, grund och vrak runt STO. Arbetet kommer gå medurs längs med Sveriges långa kust och vara klart först om tre år.

– Vi kommer avsluta i Strömstad och tanken är att vi ska vara klara i december 2020. Så det dröjer innan vi kommer till västkusten, säger Elisabeth Svensson som är kartingenjör och projektledare för ”Sjökortslyftet”.

Förhoppningen är att de nya korten ska vara mer exakta, enklare att använda och mer rättvisande. Sjökorten anpassas för satellitbaserade mätningar med större noggrannhet. Dessutom ska man utgå från samma nollpunkt som Lantmäteriet.

– Det ska framförallt underlätta för handelssjöfarten, men det ska förhoppningsvis göra det enklare för privatpersoner som vill ut med båten också. Som det är nu kan det finnas gamla djup men uppdateringen ska göra det mer rättvisande. Man behöver endast tänka på vad det är för vattenstånd för dagen, om det är högt eller lågt, säger Elisabeth Svensson.

Linus Annlöv

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar