Skottlossning mot polis på camping: ”En tragisk historia”

På torsdagseftermiddagen blev det fullt polispådrag på Stenungsön med klädda bilar, polismotorcykel och ambulans. Detta på grund av att en polis och en privatperson fått splitterskador efter en skottlossning på Stenungsögårdens camping.

Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst, säger att upprinnelsen var en anmälan om skadegörelse på en personbil strax före klockan 17.00.

– När vi kom dit var mannen borta, så vi skrev en anmälan och började bege oss tillbaka. Innan vi hunnit långt fick vi dock ett samtal om att han befann sig på campingen.

Väl där träffar polisen på mannen utanför Stenungsögårdens campingtoalett. Det uppstår tumult, och mannen avlossar skott mot en polis.

– Det är inget skott som träffar, men det uppstår splitterskador på polisen och en person ur allmänheten. Det verkar ha gått ganska bra; polisen kördes av oss till Kungälvs sjukhus för omplåstring, och är chockad efter händelsen. Om personen ur allmänheten behövde sjukvård vet jag inte.

Gärningsmannen som är i 20-årsåldern kunde gripas direkt efter skottlossningen och är nu misstänkt för försök till mord.

Vad var det för vapen?

– Det vet jag inte. Det här är väldigt initiala uppgifter och vi måste höra alla ingående om exakt vad som hände. Saker kan säkert ändras under utredningens gång och andra bedömningar göras.

Fotografen Mikael Berglund som befinner sig på platsen säger att det var väldigt många polisfordon som deltog i insatsen.

– I vanliga fall är det två patruller som är här om det inträffar något. Nu är det ett tiotal, med bussar, ambulans och helikopter.

Eva Thorén som driver Stenungsögården tycker att det är viktigt att rätt uppgifter kommer fram, eftersom det i grunden är en tragisk historia.

– Det är en man som har bott hos oss i omgångar. Han har mått väldigt dåligt och inte fått den hjälp han behöver från socialtjänsten. Och man får väl säga att det här var ett himla rop på hjälp. Resten får du ta med polisen eller socialen, jag vill inte säga för mycket. Det här har inte med oss att göra, säger hon.

”Brottsplatsen har spärrats av och en teknisk undersökning kommer att inledas under kvällen”, skriver presstalesperson Peter Adlersson i sin rapport från händelsen. ”Den misstänkte, en man i 20-årsåldern, är förd till polisstationen i Uddevalla för fortsatt utredning.”

Tobias Holmgren