Maria Bohlin, även kallad brännvinsfrua fanns målad på ladugården i Assmunderöd. Hennes man arbetade som sjöman och hon spenderade därför mycket tid ensam. Men trots det förvaltade hon två stora gårdar på Lilla Krossekärr med hjälp av pigor och drängar. Foto Anna Ostrowski

Vackert konstverk blev lågornas rov

Brännvinsfrua blev lågornas rov då ateljén i Assmunderöd brann ned. Målningen går inte att återskapa men planer finns att projektet MUMA ska kunna fortsätta.

En av muralmålningarna från konstprojektet MUMA från i somras, där tre konstnärer skildrade tre kvinnors historier på tre olika lador, brann ner till grunden under tisdagen. Det är Föreningen Ålgård som ligger bakom MUMA projektet, ett projekt som har syftet att lyfta upp kvinnornas liv, kvinnorna förr som ofta arbetade i det tysta. Förutom målningarna arrangerades även kultpromenader per buss under sommaren, till de tre ladugårdarna där kvinnornas livshistoria berättades med väggmålningarna som illustration.

På en av ladugårdarna målad Elina Metso ett porträtt av Brännvinsfrua. Brännvinsfrua kallades Maria Bohlin, hon var från Kyrkbyn i Torp och minuthandlerska på Assmunderöd. Maria livnärde sig på att sälja brännvin då maken var på sjön. Hennes porträtt målades på den nu nedbrunna ladugården i Assmunderöd. Ladugården låg lätt tillgängligt alldeles intill vägen vid Assmunderödsjön, vilket har gjort att den var en av de mest besökta konstverken i MUMA projektet.

Läs mer: Brann ned till grunden

Anna Ostrowski, projektledare för MUMA är mycket ledsen över den tragiska branden.

– Det är ju minst sagt chockartat. Både för att familjen är våra vänner men såklart också över förlusten av Elina Metsos verk. Vi avser ju dock att fortsätta vårt projekt med fler målningar, om vi hittar ekonomi förstås.

Erika Olofsson

0303-722829

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar