Vad har hänt dobermannen Kryddan?

Kryddan är borta, den bruna tiken av rasen dobermann försvann från sitt hem i Allmag under fredagen. Matte Marita Dyfvermann tror att någon stulit hunden.

Vart har Kryddan tagit vägen? Tiken av rasen dobermann försvann från sitt hem i Allmag under fredagskvällen, sedan dess är hon borta.

– Vi lämnade gården under två timmar. När vi kom hem var de andra hundarna hemma men Kryddan var borta. Vi letade och ropade men hon var spårlöst borta, säger matte Marita Dyfvermann.

Kryddan är en brun dobermann, en färg som är mer ovanlig än den svarta teckningen en dobermann normalt förknippas med. Hon är 7 år gammal och har bott hos paret Dyfvermann i hela livet. Kryddan gick alltid lös på gården.

– Hon har alltid varit vår gårdshund, hon har gått på gården och aldrig lämnat den olovandes, därför tror jag att någon har stulit henne. Hon är stor men otroligt snäll, har någon lockat med godis tror jag att hon följt med.

Att Kryddan skulle sprungit i väg på egna äventyr ser Marita som helt omöjligt.

– Hon är rädd för både älg och rådjur, så det hade hon inte stuckit efter. Möjligtvis om det kan ha kommit en katt som hon jagat, men jag tror att hon då hade kommit hem snart igen. Jag är helt säker på att någon har stulit henne.

Marita har varit ute och letat efter Kryddan hela helgen. Hon har fått hjälp av vänner och grannar. Det har ordnats skallgång efter Kryddan, andra hundar har letat efter henne och det har till och med kommit en speciellt utbildad ID-hund för att söka efter den försvunna tiken. ID hunden är utbildad att söka efter en speciell hund som den blivit visad att leta efter. Den får en ”smeller”, en påse med doft, från det försvunna djuret, det kan vara päls eller en filt hunden legat på.

-ID hunden fick upp ett spår men hittade henne inte.

Marita har lagt ut en efterlysning på Facebook som delats många gånger, men ingen har några tips att dela med sig av. Hon har även varit i kontakt med två olika medium som, ovetandes av varandra, fått samma bild, att Kryddan plockats upp i en bil av en man i en bil.

– Jag griper efter alla halmstrån, alla tips som kan ge mig Kryddan tillbaka tar jag tacksamt emot.

Nu har Marita utlyst en rejäl hittelön till den som lämnar uppgifter så att Kryddan kan återfinnas.

– Jag vill veta vad som hänt. Är hon i livet eller är hon död? Jag tror att hon lever men att hon hålls inlåst och kan inte komma ut.

Erika Olofsson

erika.olofsson@lokaltidningensto.se