De är lika tama som hundar, de 60 kor som Kurt Göransson dagligen pysslar om på sin gård i Kollungeröd. Foto Erika Olofsson

Vädjar om ett smällarfritt nyår

Som en krigszon. Så beskriver lantbrukare Kurt Göransson förra årets nyårsafton. Hans kor blev så rädda för fyrverkerierna att de sprang till skogs, en ko kastade kalven hon bar i magen.

Färgsprakande gnistregn på himlen är ett måste för många nyårsfirare. För andra är fyrverkerier ett helvete. Många hundägare vittnar om en högtid där deras fyrbenta får drogas ned för att klara av natten. Problemet med smällare och raketer är stort, men inte bara för husdjursägare. För många husdjur innebär det ett lidande men även större djur blir oroliga av fyrverkerier. Kor kan blir så rädda att de kan kasta kalven de har i magen, berättar Kurt Göransson, lantbrukare på gården Vasseröd i Kollungeröd utanför Svanesund.

– En hund kan man i alla fall ge lugnande eller hålla inomhus men här handlar det om stora djur som står ute i sin hage, många gånger på is och snö. De kan halka eller trampa ner varandra. Korna kan bli så rädda att de kan kasta kalvarna de har i magen.

Kurt bor på gården Vasseröd som ligger vackert vid sjön i Kollungeröd. Han har på gården ett 60-tal nötkreatur av rasen Hereford som går ute året om en marker som är mycket vackra. Djuren har tillgång till en stor och varm ligghall. Kurt brukar även en gård i Häröd och en i Utgår utanför Henån, vid samtliga gårdar har han ekologisk drift.

Nyårsafton förra året var en hemsk upplevelse för både Kurt och djuren.

– Grannarna verkade tävla om vem som kunde skjuta upp flest raketer. Vid tolvslaget lystes hela området upp av alla raketer. Korna blev vettskrämda och flydde upp i skogen. Jag fick gå i skogen i flera timmar och försöka lugna ner dem.

Flocken stod darrande och tryckte sig mot varandra. En av korna kastade kalven hon bar, kort efter nyårsafton. Det var inte bara korna som blev vettskrämda. Skogens djur tog till flykt och fåglarna i sjön skrämdes.

– Det var ett hemskt skrikande på fåglarna i sjön, de blev minst lika rädda som mina kor. Här är ett så otroligt vackert område, vi borde vara rädda om djur och natur istället för att skrämma djur och fåglar som bor här.

Kurt Göransson uppmanar alla att ta det lugnt med nyårsraketerna. Han vill inte uppleva samma scenario som förra nyår.

– Jag får stänga in djuren och sitta hos dem hela natten. De lugnar sig när de hör min röst, så jag får prata med dem, tala om att det inte är någon fara, så blir de lugna.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Kollungeröd vatten

Natura 2000 skapades inom EU för att hejda utrotningen av djur och växter och för att hindra att deras livsmiljöer förstörs. I Sverige finns drygt 4 000 Natura 2000-områden på en sammanlagd yta av mer än sex miljoner hektar. Naturreservatet Kollungeröd vatten utgör en av Bohusläns få lerslättsjöar. Ytan är 80 hektar och största djupet 2,7 meter. Vid Kollungeröd vatten finns knölsvan med flera häckande par och häger. Här fanns tidigare Bohusläns största hägerkoloni med cirka 40 par. Övriga häckfåglar är skäggdopping, gräsand, kricka, sothöna, rörhöna, rödbena, enkelbeckasin, rörsångare och sävsångare.

Källa: Länsstyrelsen

Relaterade artiklar
Fler artiklar