Elinor Johansson är ny kyrkoherde i Stenungsunds pastorat. Foto: Privat

Valet föll på kvinnlig kyrkoherde

Två kvinnor och en man sökte kyrkoherdetjänsten för Stenungsunds pastorat. Valet föll på en biskopsadjunkt i Skara.

Kyrkorådet för Stenungsunds pastorat hade tre kandidater att välja på. En bit in i rekryteringsprocessen drog den manlige prästen tillbaka ansökan och kvar var de två kvinnliga prästerna. Kyrkorådets val föll på Elinor Johansson, biskopsadjunkt, trots att domkapitlet förordade den andra sökande.

– Vår bedömning var att Ellinor passade bäst in. Hon har varit präst i 20 år och har vana av att leda. Det var också meriterande att hon jobbat i Svenska kyrkan i London. Hon blir första kvinnliga kyrkoherden i Stenungsunds pastorat, säger Inger Uneback, en av de tre i kyrkorådet som varit med i rekryteringsprocessen.

Elinor Johansson prästvigdes 1998 och har haft flera olika tjänster inom Svenska kyrkan. Valet att bli kyrkoherde i Stenungsund motiverar hon så här:

– Jag fick höra att det är mycket kompetenta och kreativa medarbetare i Stenungsund och för att jag har hört gott om pastoratet.

Tjänsten som kyrkoherde har blivit vakant sedan Eric Muhl, som efter tio år, slutat för att bli kyrkoherde hos Svenska kyrkan i London. Johansson tillträder i augusti och just nu letar familjen, som består av maken Samuel och två barn, efter bostad i Stenungsund.

– Just nu vet vi inte vart vi ska bo, men vi letar. Vi vill mycket gärna flytta till Stenungsund. Det är en rolig tid vi har framför oss nu med att både lära känna Stenungsund och själva samhället.

Vem är då personen Elinor Johansson?

– En väldigt nyfiken person tycker om att gör mycket olika saker med barnen, träna och segla att vara i trädgården. Vi har en liten segelbåt som ligger i Vänern. Jag tycker också mycket om musik och att sjunga i kör.

Annika Sahlin Ottosson

annika.sahlin@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar