Valexperten: ”Inte speciellt vanligt”

Att valar, som grindvalen på Tjörn, strandar är ovanligt. Troligtvis berodde det på att valen är svag.

– I snitt händer det kanske var femte år att en val strandar, säger valexperten Svante Lysén.

Så fort Svante Lysén får se bilden på den val som strandade på Sunna strand på tisdagseftermiddagen så är han säker på vilken val det rör sig om.

– Det är en grindval. Den har en speciell tjock ryggfena som känns igen, säger Lysén som jobbar på Göteborgs Naturhistoriska museum och som också är med och driver hemsidan valar.se dit privatpersoner kan lämna valobservationer.

Läs mer: Strandad val loss efter två försök

Att levande valar upptäcks längs stränder och hamnar hör ändå till ovanligheterna.

– Det är inte speciellt vanligt. Jag minns att det var en knölval som gick in i hamnen i Kungshamn för två år sedan på annandagen och ett halvår senare kom det också en grindval som var dålig. Båda gångerna kunde Räddningstjänsten hjälpa valarna loss, men grindvalen hittades död i Åbyfjorden någon vecka senare, säger Lysén och fortsätter:

– Men visst är det ovanligt. Det är inte varje år, utan kanske att det i snitt händer var femte år.

När det händer beror det dock oftast på att valarna mår dåligt eller är svaga på något sätt.

– De behöver luft för att andas och är de dåliga så styr de självmant in mot land för att få hjälp att komma upp. Vi vet inte hur valar tänker men det har hänt att grindvalar kommer in i en hel flock för att en individ mått dåligt, som ett kollektivt självmord. Men det har inte hänt i Sverige.

Det finns också andra anledningar till varför en val kan söka sig till grundare vatten, men i det här fallet tror Svante Lysén att det handlar om en val som av någon anledningen inte mår bra.

– Det är det troliga och när jag tittar på bilden så ser det lite ut som att det är insjunket i kroppen som kan tyda på att den har dålig hull vilket kan vara en anledning. Men det får jag be någon annan att kolla på.

Att grindvalen på Tjörn fick hjälp att komma loss behöver därför inte betyda att valen kommer att klara sig.

– Nej, det kan bli som med valen i Kungshamn. Men det är bara att hålla tummarna för att det går bra. Det var väldigt skickligt av Räddningstjänsten som kunde hjälpa den loss, säger Svante Lysén.

Kajsa Lind

redaktion@lokaltidningensto.se