Vandra digitalt på Orust!

Slå en sjua plägar ju många herrar göra allt som oftast och lite här och var. Nu kan alla, oavsett kön, slå en åtta runt Orust – med hjälp av mobilen.

Det är hög tid att plocka fram och putsa vandringskängorna och packa matsäcken.

Orust kommun håller just nu på att färdigställa helt nya digitala vandringskartor. I dagsläget finns ett flertal leder att välja mellan:

Pilgrimsleden, som slingrar som en åtta över ön, är åtta mil lång och förbinder åtta kyrkor, är den mest krävande. I kulturvandringslederna ingår bland annat Orust tvärs, som är en del av Kuststigen Bohuslän, och Husebyleden.

Dessutom finns Hermanös vandringsleder att tillgå för den promenadsugne.

– De digitala vandringskartorna är under uppbyggnad. De fungerar hyfsat redan idag, men ska vara fullt funktionella från och med i vår, säger Anders Bertrandsson vid kultur- och fritidsavdelningen, som arbetar med projektet tillsammans med friluftskonsulten Lisa Sihlberg.

Enligt Bertrandsson ska digitalisering vara en hjälpreda för vandrare.

-Många har svårt att hitta vägen, men nästan alla har idag en smartphone och då är det bara att ladda ned vårt material, säger han.

Under de kommande månaderna kommer arbetet att fortsätta med att kartlägga alla sevärdheter och vackra naturmiljöer. Tanken är att du som vandrar kan vara säker på att inte missa vad vi har att erbjuda på Orust.

– Tanken är att vi även ska lägga in evenemang som händer på Orust och längs lederna, säger Anders Bertrandsson.

Vandringslederna är digitaliserade och kan lätt användas i webbläsaren i din smartphone. När du slår på din GPS kan du även se var på leden du befinner dig och var närmaste kafé finns.

Det digitala arbetet utförs av Basetool Maps i Göteborg.

Dag Fransson

Relaterade artiklar
Fler artiklar