Arkivfoto

Varnar för strandtjuvar

Sommar, sol och bad. En dröm för de flesta svenskar. Men stränder och badplatser är också en favoritplats för tjuven. Nu varnar Stöldskyddsföreningen för stölder vid stränder.

Det gäller att vara försiktig när du solar eller badar på exempelvis Hawaii badplats i sommar. Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet som sammanställts av Stöldskyddsföreningen SSF anmäldes 1 168 stölder och snatterier vid badplatser och campingplatser i Sverige förra året.

Enligt SSF har antal stölder vid badplatser legat på en jämn nivå under tid, men vill nu varna badgäster för snabba tjuvar.

– Mitt säkraste tips är att låta de flesta värdesakerna stanna hemma. Men ibland har man inget val, tänk då på att alltid låta någon i familjen eller sällskapet passar sakerna när det är dags för ett dopp. Badtjuvarna smälter lätt in bland alla solgäster så det är viktigt att vara uppmärksam, säger Lina Nilsson som är rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Enligt en undersökning från försäkringsbolaget IF som gjordes 2015 har var tionde familj råkat ut för stöld vid stranden. Flest blir bestulna på sin plånbok, 54 procent. I undersökninge är det dock betydligt färre som säger att de blivit bestulna på sin mobiltelefon, endast 12 procent.

Stöldskyddsföreningen uppmanar nu alla badsugna svenskar att vara uppmärksamma och försiktiga när de badar och solar i sommar.

Man tipsar till exempel om att det är bäst lämna värdesaker hemma. Ta istället med dig kontanter för dagen. Också att turas om att bada så att någon alltid har uppsikt på värdesakerna.

Föreningen ger också tips om att man kan använda en vattentät förvaring för mobil och plånbok som man hänger på halsen när man badar. Då gäller det bara att hålla hårt i mobilen och plånboken när du dyker från hopptornet.

Linus Annlöv

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar