Helen Olsson är ansvarig för Ellös Reningsverk, det är hon som ser till att vattnet som kommer in blir renat och kan släppas ut i västerhavet. Foto Erika Olofsson

Verket i Ellös är ingen skitsak

Från toalett till rent vatten. Reningsverket i Ellös tar hand om allt avlopp från hushållen. På lördag firar reningsverket tio år.  

Det har kallats för Sveriges vackrast belägna avloppsreningsverk, reningsverket i Ellös som under lördagen firar 10 år. I november 2007 invigdes ett då modernt reningsverk .

Läs mer: Satsar stort på reningen

– Det var invigning den 26 november för tio år sedan, det är exakt tio år sedan och det firar vi med en rundvandring i verket, säger Helen Olsson, drifttekniker och ansvarig för reningsverket i Ellös.

Det är till Ellös avloppet från Orustbornas toaletter hamnar. Allt avlopp från Henån, Kungsviken, Ellös och Slussen samt det mesta som slambilarna suger upp från privata anläggningar, lämnas i Ellös. Hit kommer även fiskindustrins avlopp pumpat från Ellös. 1500 kubik avloppsvatten per dygn tar reningsverket i Ellös hand om. Det är en avancerad anläggning som renar i tre steg. Allt går först genom en mekanisk rensning där alla större partiklar plocks bort.

– I en toalett ska det endast spolas ned kiss, bajs och toalettpapper, inget annat!

Helen har inte slutat förundras över var människor spolar ned. Bindor, tamponger, underkläder, nylonstrumpor, leksaker, glasögon, golfbollar.

– Allt detta kan fastna i anläggningen och det är dyrt att laga. Det kan fastna även hemma i det egna avloppet, så det kan bli en kostsam affär att spola ned sådant man vill bli av med.

När grovrensningen är gjord väntar en biologisk reningsfas där mikroorganismer som naturligt finns i avloppsvatten, äter upp näringsämnen salter och annat på ett ”naturligt sätt”. Detta är hjärtat i reningsprocessen.

– Det är viktigt att alla mikroorganismerna trivs och att de är ”lagom” många. För att nedbrytningen skall fungera matar man dem med syre.

I sista steget ”kemisk rening” tillsätts en kemikalie för att flocka ihop resterande partiklar. Slammet sjunker till botten och kan pumpas bort. Vattnet som blir kvar kontrolleras så det inte innehåller för mycket fosfor och Bod och åker sedan ut i Västerhavet.

– Slammet som blir kvar centrifugeras så det blir torrt och körs sedan till Månsemyr där det blandas med bark och används som täckning över slutdeponin.

Kontroller Länsstyrelsen gjort visar att Ellös reningsverk låg i topp av de avloppsreningsverk 40 avloppsreningsverk som Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för. Halterna av fosfor och biokemisk syreförbrukning, BOD, var mycket låga.

I dag lördag kan alla intresserade besöka reningsverket i Ellös. Helen ger gärna en guidad rundtur.

– Det är många som visat intresse för anläggningen, så nu ges möjlighet att gå runt och se vad det tar vägen, det som spolas ner i toaletten.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar