Lindal Ekdahl ställer upp för nya Stenungsundspartiet i fulllmäktigevalet 2018: foto: Lasse Andrée

”Vi vill inte ha någon blockpolitik”

I mitten på oktober kom besked om att Stenungsund fått ett nytt parti. Två månader senare finns det fortfarande en hel del frågetecken kring Stenungsundspartiet, men en sak är säker:

– Vi vill inte ha någon blockpolitik.

Det här säger Linda Ekdahl, ledande företrädare för det nya Stenungsundspartiet, ett parti som fortfarande inte har någon valplattform att presentera och inte heller någon kandidatlista vilka som ställer upp i kommunalvalet nästa år:

– Det här är inget som oroar oss eftersom vi valt att påbörja arbetet med kandidatlista och valmanifest i januari.

Linda Ekdahl vet inte vilka som kommer att ställa upp i valet 2018 av de sju personer som lämnade Moderaterna och blev oberoende ledamöter i våras:

– Nej det kan jag inte svara på idag. Däremot har vi fått en rad nya medlemmar från olika andra partier sedan vi offentliggjorde att vi bildar ett nytt parti. Hur många kan jag däremot inte säga.

Hon menar att det var rätt beslut att ta när de sex ledamöterna lämnade Moderaterna och blev oberoende.

– Jag vet att många menar att det handlade om personfrågor men vi sju hade olika anledningar till att hoppa av Moderaterna helt. Det handlar inte enbart om personfrågor utan det var en lång process som fick oss att hoppa av.

Vad säger du om ert val att hjälpa en S-ledd koalition till makten, på alliansens bekostnad?

– Jag hävdar bestämt att vårt beslut att stödja en ny majoritet gjorde att det blev ett lugnare klimat i kommunen. Vi har tagit våra politiska uppdrag på allvar när vi nu stödjer S-, MP- och V-gruppen där vår grupp är störst efter S. Vi är sju politiker som gör skillnad.Jag menar att samarbetet i Stenungsundspolitiken är bättre i dag än innan maktskiftet. Man löser frågor lättare.

Den oberoende gruppen valde också att gå in och aktivt agera när valet av oppositionsråd skedde i våras vilket tillsammans med ett antal socialdemokrater ledde till att Linda Maria Hermansson (C) blev oppositionsråd och inte tidigare kommunalrådet Sofia Westergren (M).

– Vi hade två kandidater att välja mellan och valde den ena.

Även om man inte har något program klart ännu berättar Linda Ekdahl att Stenungsundspartiet ska satsa på att stödja en utveckling och hjälp till föreningslivet.

– Föreningslivet är stort i Stenungsund och en oerhört viktig faktor för samhället i sin helhet. Det är inte bara idrotten det gäller utan Stenungsund har ett brett föreningsliv som vi menar förtjänar ytterligare kommunalt stöd. Föreningslivet främjar också en bättre folkhälsa på många sätt, säger hon och fortsätter:

– Sedan är det så klart bostadsbyggandet som är och förblir en viktig politisk fråga. Vi kommer däremot att starkt vända oss mot alla former av blockpolitik i Stenungsund och kommer att vara öppna för samarbete åt olika håll.

Finns det något parti ni inte kommer att samarbeta med?

– Den frågan har vi inte haft uppe ännu.

Linda Ekdahl har varit ordförande i sociala myndighetsnämnden (en post som hon innan årsskiftet beslutade att lämna på grund av hennes privata jobb) och den sektorn ligger henne varmt om hjärtat. Hon ser de sociala frågorna som viktiga, inte minst i samband med omhändertaganden och akuta ingripanden som nämnden ofta får göra.

– Vi måste givetvis ha tillräckliga resurser till den sociala sektorn som ändå är mycket väsentliga i alla kommuner.

En annan fråga som kan beröra kommunerna och som kan bli en del av valrörelsen är om man ska införa vinstmaximering för privata utförare i vård och omsorg.

– Jag vill vända på frågan. Det här handlar inte om vinster i första hand utan om man kan tillåta förluster i verksamheterna för att en verksamhet håller dålig kvalitet. Jag menar att kvalitetsbegreppet är det centrala – inte om man har en viss vinstnivå.

Lasse Andree

0303-72 82 28

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar