En av aktiviteterna under Västerhavsveckan är räddningsskutan R/S Astrid Finne som seglar under kampanjen Rescue the Sea. Gunilla Fransson Banguara är projektledare för veckan. Foto: Stina Olsson & Mot bättre vetande

Viktig vecka för Västerhavet

För nionde året i rad kommer Västerhavsveckan till STO-området. Men bakom aktiviteterna finns ett allvarligare syfte.

– Det är roligt att folk kommer så att fler blir intresserade av ett hållbart nyttjande av havets resurser, säger Gunilla Fransson Bangura, projektledare Västerhavsveckan.

Lördagen den femte augusti drar Västerhavsveckan igång för i år, en vecka fylld av aktiviteter och insatser för att uppmärksamma hur Västerhavet mår.

– Det är ett jätteproblem med plast och skräp i havet och cirka 75 procent av alla arter har försvunnit. Ju mer intresse och kunskap som besökarna får, desto fler blir vi som arbetar för att förhindra det, säger Gunilla Fransson Bangura.

Med runt 100 aktörer på över 50 olika orter är det ett stort arrangemang. Bland annat kommer det anordnas strandstädardagar, guidade naturvandringar, experiment och föreläsningar. Räddningsskutan R/S Astrid Finne seglar under kampanjen Rescue the Sea och det finns möjlighet att följa med ut på en strandstädardag. Dessutom kommer Måseskärs gamla fyr hållas tänd hela veckan.

– Samtidigt som det är folkbildning och pedagogiskt så vill vi också att människor ska upptäcka havet och se vad som faktiskt finns. Till exempel kan man utforska aktiviteter som inte förstör havet, som att paddla kajak, snorkla och dyka. Man ska hitta glädjen i det, säger Gunilla Fransson Bangura.

Hon berättar även att de vill uppmuntra folk att tänka till kring sina val i vardagen. Hur man använder sina båtar, vad man tankar med, vilken fisk man köper i mataffären och hur man gör sig av med skräp i naturen.

– Vi hoppas på att förmedla en kunskap om och ett intresse för havet så att vi får ett förändrat beteende. Helt enkelt att man vårdar och värnar havet och inte bara tar det för givet. Vi behöver ta hand om det.

Alice Nordevik

0303-72 82 29

redaktionen@lokaltidningensto.se

Tips på några av de största aktiviteterna:

Föreläsning om ätliga alger och tång på Gullholmen

Havsverkstan, en experimentverkstad där man även kan klappa snäckor, sjöstjärnor och andra vattendjur. Kommer till Gullholmen, Skärhamn och Stenungsund.

Följ med en fiskebåt ut på fisketur och titta efter sälar i Stenungsund

Vattenverkstad på bryggan utanför Akvarellmuseet i Skärhamn

Guidad visning av Måseskärs fyrplats

Mer info på vasterhavsveckan.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar