Linda Ekdahl och Helena Järpsten är tillsammans med fem andra tidigare moderater oberoende ledamöter i Stenungsunds kommunfullmäktige. Nu startar de ett nytt, lokalt parti. FOTO: Ingemar Hammarström

Vildar bildar nytt parti

Nu avslöjar de moderata avhopparna i Stenungsunds kommunala politik sina planer.

– Vi har bildat ett nytt parti, säger Linda Ekdahl och Helena Järpsten. Stenungsundspartiet ska vara ett lokalt parti som kan prata lokal politik.

De berättar att de fått många frågor om hur de ställer sig i framtiden, de sju som nu lämnat moderaterna och vars oberoende grupp nu är näst störst i fullmäktige.

Läs mer: Avhoppare fortsätter driva M-politik

Läs mer: Rörigt maktskifte

Läs mer: Fortsatt stort inflytande för vildar

Läs mer: Nya vildar efter avhopp

– Vi har fått frågan av så många att vi känner att det mest ansvarsfulla vi kan göra nu är att med ett nytt parti ställa upp i kommunalvalet 2018, säger de.

Syftet med partiet är, som det står i stadgarna, att verka för en hållbar utveckling av hela Stenungsunds kommun och att främja en politik som strävar efter att kommuninvånare, besökare och näringsliv ska må och prestera bra.

De säger att de tycker att det behövs ett nytt parti i Stenungsund:

– Det finns ett sug efter ett oberoende parti som har hundraprocentigt fokus på Stenungsund.

De tycker inte att deras nya parti ska vara bundet av traditionella partifärger på riks- eller regional nivå.

– Ska vi utveckla kommunen och ta hand om våra gemensamma skattemedel måste man släppa prestigen och tillsammans komma fram till vad som är bäst, oavsett vilken sida som kom med idén, säger de. Beslut som fattas bara för att blockpolitiken ska råda kan få förödande konsekvenser för kommunen.

De tycker att de har en styrka i att de inte är kopplade till något annat parti:

– Från och med nu är det Stenungsundspartiet som gäller och vi kan samarbeta med alla. Vi har verkligen tänkt igenom det här. Vi kunde inte stanna kvar i det gamla utan nu väljer vi den här vägen. Att starta ett nytt parti med sikte på nästa val.

INGEMAR HAMMARSTRÖM

Relaterade artiklar
Fler artiklar