Åke Knutsson, ordförande i Ellösparken, hoppas kunna crowdfunda de pengar som behövs för att rusta upp bion. ARKIVFOTO: Erika Olofsson

Vill crowdfunda till bion

Ellösparken får pengar av Filminstitutet för sin biosatsning, men inte så mycket man ansökt om.

– Vi hoppas kunna täcka upp resten genom crowdfunding, säger ordförande Åke Knutsson.

Föreningen bakom Ellösparken på Orust hoppas kunna börja visa bio igen, men behöver då först göra stora investeringar på ljudanläggning och akustik. Man har sökt pengar från Orust kommun, Västra Götalandsregionen och Svenska filminstitutet. Från filminstitutet hade Ellösparken sökt 300 000 kronor. I december kom beskedet att man får stöd, men inte på hela beloppet, utan bara på 117 000 kronor. 102 000 kronor för teknik och 15 000 kronor för marknadsföring.

Vill inte berätta

Exakt vilka delar i ansökan som inte beviljades vill filminstitutet inte berätta. ”De sökte för vissa kostnader som inte omfattas av stödet. Mitt tips är att ta kontakt med föreningen för att ställa frågor.” skriver Elin Torestad, handläggare på filminstitutet, i ett mejl.

Men föreningen har inte heller fått någon motivering till beslutet från filminstitutet.

– De motiverar inte sina beslut, säger Åke Knutsson.

– Men vi har sökt pengar för en ljudanläggning och för akustikplattor och draperier. Vi gjorde en utredning om hur mycket eko det är i lokalen, och det visade sig inte vara så bra för bio. Jag tror att vi inte fick för akustikdelen och inte för hela ljuddelen heller, säger Åke Knutsson, som är en av de som har jobbat för en bio i Ellös i många år.

Bara två som inte har bio

– Orust är en av två kommuner i hela Västra Götaland som inte har någon bio, säger han.

Hittills har föreningen beviljats stöd på 150 000 kronor av Orust kommun och de 117 000 från filminstitutet. I mars väntas regionens kulturnämnd ta beslut om föreningens ansökan om 150 000 kronor från dem.

Åke Knutsson påpekar dock att de tre bidragen är beroende av varandra. Om en faller bort gör de andra det också.

Skulle föreningen beviljas pengar av regionen återstår ändå minst 180 000 kronor att samla in, då filminstitutet inte beviljade hela den sökta summan. Det är de pengarna föreningen hoppas kunna samla ihop genom crowdfunding.

– Det är pengar vi hoppas kunna samla ihop från intresserade företag och från allmänheten, säger Åke Knutsson.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar