Vince Wavy vill att texterna ska gå rakt in i lyssnaren

Han gör succé med sina remixer av kända svenska artisters låtar i hiphop-format på Tik Tok. Nu debuterar Vince Wavy med egna singeln Tjugotre – en hip pop-låt som han hoppas ska träffa lyssnaren rakt i hjärtat.

I våras 2020 splittrades gruppen Yanuari, där Mölndals Viktor Lindvall, var medlem. Gruppen hade signerats på ”Din Soldat”-Albin Johnséns skivbolag Realistic recordings.

– Men en ville göra ett soloprojekt med låtar på engelska och vi hade enskilda tankar om vad vi ville göra och det slutade med att vi la ner allt, säger Viktor Lindvall på telefon.

Viktor Lindvall, som är född i Stenungsund och bodde där till han var 17 år, kände att allt han arbetat för de senaste två åren bara rasade på en kväll. Men snart började han fundera på om han skulle testa Tiktok och göra något i sin egen nisch. Han började tolka svenska artisters låtar i en egen version av Så mycket bättre som läggs ut på Tiktok.

Remixar svenska hits till hiphop

Nu gör han succé på videodelningssajten. Han har just nu över 16 000 följare och miljoner visningar via sitt konto på Soundcloud.

– Där låter jag mina följare få rösta på vilken låt jag ska göra en remix av. Den kommentaren där man sagt vilken låt jag ska välja som är mest gillad gör jag. Senast var det Veronica Maggios 17 år. Då låter jag henne sjunga refränger och så rappar jag i verserna.

Hittills har han gjort 40 remixer av olika hits.

– Jag snittar på 45 000 visningar per klipp. Men vissa går superbra med en halv miljon visningar.

Släpper sin solodebut

Samtidigt har han under några månaders tid byggt upp sin pr-plan för sin egen solokarriär och den första singeln under namnet Vince Wavy. 15 januari släpps låten Tjugotre på Spotify, en låt som handlar om när man står vid vägskälet och tittar tillbaka.

– Den här låten för mig handlar om när jag tagit studenten och flyttade till Australien, säger han.

Han har den här gången valt att göra allt själv och inte ha något skivbolag med sig trots att de hör av sig efter vad de sett på Tiktok.

– Det har varit bra stundtals med skivbolag men de är mindre viktiga nu när vi inte säljer några skivor. Då gör jag heller allt själv och jag har byggt min plattform där.

Blandar hiphop och pop

Han kallar sin musik för hip-pop.

– I hiphop berättar du en historia, du har mer fokus på att texten ska betyda något, sedan älskar jag melodier och svensk popmusik. Håkan Hellström och Oskar Linnros är de enda jag lyssnar på. Så jag tar texttänket från hiphopen och meloditänket från popen, säger han.

Han nämner Tjuvjakt, Hovet som stora giganter men som kanske sjunger mer än rappar.

– Jag lägger mig bland dem. Men jag tror att mitt sätt som textförfattare är att berätta riktiga historier. Popmusik kan vara väldigt polerad men jag vill att texterna ska vara opolerade.

Vill gå rakt in i hjärtat på lyssnaren

– Målet är att den som lyssnar ska känna det som om han gått i mina skor tre minuter. Det ska inte bara vara pleasing och kärlekshistorier. Man ska känna det jag känner.

På fredag 15 januari släpps debutsingeln Tjugotre. Lyssna på ett smakprov här

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se