Vinterfåglar inpå knuten vill gärna äta frö

Vad vill en blåmes helst äta och tycker alla vinterfåglar om solrosfrö, eller vill de hellre ha hirs? Tjörns Naturskyddsförening kom med goda råd under lördagen. 

I samband med den årliga fågelräkningsdagen passade Tjörns Naturskyddsförening på att tipsa om matning av vinterfåglarna i trädgården. Vad behöver fåglarna för mat för att må bra och klara av vinterns kyla. Vid Märkestens kvarn utanför Skärhamn fanns Christina och Tomas Torstensson från föreningen för att svara på frågor om allt från fågelarter till fågelfrö.

­– Det bästa sättet är att stödutfodra fåglarna hemma i trädgården. Ett fågelbord eller en fröautomat är bra att ha, sedan spelar det ingen roll hur den ser ut, alla är bra så länge de håller fröerna på plats.

Sista helgen i januari genomförs som vanligt den årliga fågelräkningen vid fågelbord runt om i Sverige. Det är ett evenemang som arrangeras av Sveriges Ornitologiska Förening och som startade år 2006. I år är det således tolfte året i rad. Vinterfåglar Inpå Knuten (VIK) är en mycket populär aktivitet i hela landet, kanske för att det är enkelt och roligt att delta. De senaste åren har runt 20 000 rapporter kommit in.

– På Tjörn var blåmesen den vanligaste fågeln förra året, följd av talgoxe och koltrast. Det kan variera år efter år. Talgoxen är annars den vanligaste, tillsammans med blåmes och även pilfink.

Vinterfåglar Inpå Knuten har som främsta mål att stimulera intresset för fåglar, men räkningen också värdefull kunskap om förändringar i vår livsmiljö.

Tomas passade på att tipsa de fågelintresserade som kom till Märkestens kvarn om olika fröblandningar. Olika sorters övervintrande fåglar har olika näringsbehov men även olika typer av näbbar. En blandning av solrosfrö, havre, vete, hampafrö och jordnötter är bäst.

– Sedan lockar talg och späck, men inget saltat sådant. Kokosfett går att smälta och blanda i fröna och på så sätt skapa egna talgbollar.

Carina Lennartsson som med sin Dag driver kvarnen uppmanar alla som vill mata fåglarna hemmavid att läsa på innehållsförteckningen. De talgbollar som finns i handeln innehåller ofta palmolja.

– Palmoljan gör att talgbollen blir för hård då det är kallt och då äter inte fåglarna. Köp istället talgbollar med oxtalg, de tycker fåglarna om. 

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar