Walesare lär av Stenungsund

Den här veckan är 35 engelska lärare, förlåt 33 walesiska och två engelska, i Stenungsund på kurs och besöker bland annat sex av kommunens skolor.– Vi ser verkligen fram emot det här, förklarade Carly Thomas, som jobbar på Gowerton School i Swansea, Wales, och undervisar elever i åldrarna 11-18 år.

Det är meningen att de 35 britterna ska ta med sig goda erfarenheter hem från Sverige.

– Kursen är om vad vi kallar välbefinnande i jobbet för lärare, säger Emilia Quaranta, som anordnar kurserna och har varit i Sverige förut, ja till och med i Stenungsund.

I fler länder

– Jag arrangerar också kurser i ytterligare nio europeiska länder. Kurser där lärare kan vidareutbilda och vidareutveckla sig.

Att Carly och hennes bänkkamrater Susie Solomon, Will Thomas och Colin Smith uppskattade det första gruppsamtalet med Susanne Willner och Sofie Fredriksson, pedagoger på Brudhammars förskola, var det inget tvivel om.

– Vi pratar med dem om välbefinnande och pedagogik på svenska förskolor, säger Susanne Willner.

Förväntansfull

Carly Thomas är förväntansfull:

– Vi ska besöka flera skolor i Stenungsund och lära oss dels svensk syn på välbefinnande i jobbet. Dessutom ska vi lära oss så mycket vi kan om er kultur.

Kursanordnare Quaranta pratar mycket om värdet kurserna ger:

Viktigt

– De som kommer hit ska lära sig om vad som händer i skolorna i Stenungsund en vanlig arbetsdag. I Storbritannien är det här med stress i skolorna, inte minst bland lärarna, en väldigt stor och viktig sak. Här ska vi lära oss vilka erfarenheter som finns i Sverige och vi ska göra studiebesök på sex av skolorna i Stenungsund på olika stadier och prata med lärarna här om deras erfarenheter.

Olika och lika

– Det är meningen att vi ska ta med oss nya kunskaper om skillnaderna mellan våra skolor och era men också vilka likheter som finns.

Anna Maderner är internationell samordnare på Stenungsunds skolor och därmed lokalt ansvarig för att den här typen av utbyten blir verklighet:

Erfarenhetsutbyte

– Det är viktigt med kurser som den här eftersom utbytet av erfarenheter kan ge viktig ny kunskap man kan använda.

INGEMAR HAMMARSTRÖM