Sofia Westergren får ett stort stöd i Moderaternas provval. Arkivfoto: Annika Sahlin Ottosson

Westergren toppar M-listan

Förra kommunalrådet Sofia Westergren i Stenungsund har hamnat på första plats på både moderaternas kommunlista i Stenungsund och även på regionlistan i den nya valkretsen för kranskommunerna i Västra Götaland.

Dessutom har hon hamnat på tredje plats på riksdagslistan för valkretsen.

Det här framgår av resultatet av det provval som Moderaterna haft mellan 1 och 14 september. Provvalet blev en framgång för Sofia Westergren som petades från både kommunalrådsposten och posten som oppositionsråd efter de kommunala striderna i våras i Stenungsund där sex moderata ledamöter av M:s fullmäktigegrupp hoppade av sina poster och partiet och blev politiska vildar i fullmäktige.

Provvalet inför nomineringarna i kommunen innehöll egentligen inga större överraskningar. Sofia Westergren vann provvalet klart före Maria Renfors, Michael Ernfors och Johan Jönsson. De senare två är nya i ledningen för moderaternas partiförening i Stenungsund.

Däremot är Sofia Westergrens topplats på regionlistan för den nya valkretsen Västra Götaland Västra mer överraskande. Här fick hon 1116 poäng i provvalet mot 1110 för Henrik Ripa från Lerum och 957 för nuvarande regionrådet Annika Tännström från Kungälv och 840 för Marith Hesse från Partille. Det här betyder med stor säkerhet att Sofia Westergren kommer att kandidera och hamna i regionfullmäktige kommande mandatperiod.

Sofia Westergren har också röstats fram som tredje namn på riksdagslistan för den nya valkretsen- Här återfinns riksdagsledamoten Camilla Waltersson-Grönvall överst på lista med 1660 poäng, Ellen Juntti från Härryda med 1548 poäng och alltså Sofia Westergren med 1481 poäng. Dessa tre står i en viss särklass i provvalet till riksdagen i valkretsen. Närmast efter kommer Alexander Abenius från Lerum med 895 poäng.

Provalssystemet innebär att varje medlem får rösta på mellan 5 och 10 kandidater och placera dem på en plats på en valsedel där de vill ha dem. I det kommunala provvalet deltog 46 procent av moderaternas medlemmar i Stenungsund medan siffran var något lägre i region och riksdagsprovvalen. Provvalet är rådgivande inför nomineringarna som sker senare i år. Vissa kommuner har inte provval förrän i januari.

Sofia Westergren säger i en första kommentar till provvalsresultaten att hon är glad för resultatet och konstaterar att de frågor hon brinner mest för är näringsliv, infrastruktur och miljö och det är frågor där regionen har stor betydelse.

– Nu gäller det att hitta det bästa sättet att driva dessa frågor på inför valet 2018. Jag måste också fundera över själv vad jag vill satsa på inför de kommande nomineringarna i partiet. Jag är också extra glad för det stöd jag fått i kommunen efter allt som hänt där tidigare i år.

Lasse Andrée

0303-72 82 28

redaktion@lokaltidningensto.se

INFÖR VALET 2018

Vid valet 2018 kommer det att bli en hel del förändringar mot dagens situation framför allt då valkretsarna görs om i region och riksdagsval. Stenungsund och Tjörn ingår i en ny valkrets som betsår av kranskommunerna kring Göteborg kallad Västra Götaland Västra.

De kommuner som ingår är Mölndal, Härryda,Partille,Öckerö,Lerum, Lilla Edet, Kungälv, Stenungsund,Tjörn, och Ale.

Relaterade artiklar
Fler artiklar