Ebbot Lundberg blir kapten på T/S Westkust när en av höstens SVT-satsningar spelas in på Orustskeppet.

Westkust seglar in i TV

Ett skepp kommer lastat med Ebbot Lundberg och ett helt gäng kända artister. Och det är inte vilket skepp som helst. 

Nu är det klart att det blir Orusts stolthet, skeppet T/S Westkust, som ska synas i en av höstens stora SVT-satsningar. Den tremastade skonaren, som ägs av Orusts skolfartygsstiftelse, har seglats av många skolklasser på lägerskola genom åren och används ofta till seglarskolor. Nu har den alltså valts ut som inspelningsplats för en stjärnspäckad SVT-produktion. 

Läs mer: Äventyr till havs med T/S Westkust

– Det är verkligen en kul grej! Det känns jätteroligt att de valde oss. Jag vet inte riktigt hur de hittade Westkust, men de ringde från ett produktionsbolag och undrade om vi var intresserade. Och det var vi såklart, säger Jonas Abrahamsson som är ordförande i Orusts skolfartygsförening. 

Programmet beskrivs som en musikalisk resa där artister tolkar låtar som de förknippar med en stark livshändelse. Det hela utspelar sig på skeppet som ska segla längs västkusten och lägga till vid ett antal hamnar längs vägen. Kapten för skutan är artisten Ebbot Lundberg. 

Inspelningarna kommer att ske under ungefär två veckor på försommaren. Några särskilda förberedelser har inte krävts, enligt Jonas Abrahamsson. 

– Nej, vi gör vårt vanliga vinterunderhåll och vårupprustning. Vi brukar alltid se till att hålla henne fin så det krävdes inget extra för det här. Vi har inte heller behövt flytta om några av våra planerade aktiviteter, utan det har gått att pussla in. 

En viss stolthet lär infinna sig när skeppet börjar synas i TV-rutan till hösten. 

– Det är väldigt roligt så klart. Förhoppningsvis blir det bra PR för skeppet och vår verksamhet också. 

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar