Avgörande dagar för Emma-Nellie Örtendahl

Redan på plats i Dubai i Förenade Arabemiraten för den nästa deltävlingen i VM i jetski

På plats i solen och värmen i Dubai men det finns ett allvar också. På torsdag drar den näst sista VM-deltävlingen igång för Emma-Nellie Örtendahl som fortfarande har chansen att försvara sitt VM-guld från förra året.

Lokaltidningen STO når 19-åriga Emma-Nellie, som till vardags bor i Älvängen och är engagerad i Orust Jetskiklubb, samma dag som den första snön anlände till västra Sverige.

– Ja, jag har förstått det – det var lite uppror bland mina kompisar på nätet över att jag var här. Men bor man i Sverige får man gilla läget, skrattar Emma-Nellie.

Själv befinner hon sig i Dubai i Förenade Arabemiraten.

– Här är det varmt och skönt. Kanske 30 grader på dagarna som sjunker till 25 på kvällarna. Jag gillar läget! Det är faktiskt ganska perfekt för jetski. Det är inte som det var i Kina där det var lika varmt i vattnet som i luften. Det gav ingen nedkylning alls, säger Emma-Nellie,

Kommer åt maskiner

Hon anlände till Dubai redan i torsdags förra veckan.

Visserligen är hon på plats i första hand för att tävla i den nästa sista deltävlingen i VM i jetski, men hon passar också på att ta lite semester med sin familj.

– Vi kommer inte in i depåerna där vi har våra maskiner och verktyg förrän på tisdagen, men jag gillar att komma några dagar i förväg för att kunna komma in i klimatet, säger Emma-Nellie.

Hennes sport är normalt sett ganska kostsam men bolaget som fixar hela mästerskapet – Aquabike Promotion – ser i sin tur till att ordna sina kostnader med hjälp av sponsorer.

Allt för att kunna kora världsmästare i de olika klasserna där Emma-Nellie kör i Ski Ladies GP 1.

Merparten av kostnaderna för en säsong, som kan uppgå till i runda slängar 200 000 kronor, är därmed täckta för Emma-Nellies del.

Estelle Poret leder

Under tisdagen kan deltagarna börja förbereda sig för de tävlingar som drar igång under torsdagen och pågår fram till och med lördag.

– På torsdagen är det träning och pole position, på fredag kör vi två heat och på lördag ett heat, säger Emma-Nellie som i övrigt har sällskap av Jonna och Sofia Borgström som är klubbkamrater i Orust Jetskiklubb.

I den sammanlagda tabellen ligger Emma-Nellie inför den näst sista deltävlingen (den sista går av stapeln i Sharjah, också det i Förenade Arabemiraten, den 18-20 december) på andra plats med 76 poäng vilket är tio färre än fransyskan Estelle Poret.

Komma först

Matematiken inför fortsättningen är ganska enkel.

– Om jag vinner och hon kommer tvåa, så får jag 25 poäng och hon 20 poäng. Den som kommer trea får 16 poäng. Det är för övrigt bara de 20 första som får poäng, förklarar Emma-Nellie.

– Prio ett för mig är att komma först i ett heat men det kommer att bli tufft för hon är riktigt duktig.

– Men vem som kommer att vinna VM avgörs inte efter den här tävlingen. Vi har ganska många poäng kvar att köra om.

”Bambi på hal is”

Av förklarliga skäl är det inte så lätt att träna i vatten med tanke på hur vädret i Sverige ser ut från sent augusti och framåt.

– Man är som Bambi på hal is, säger Emma-Nellie om att det tar en stund för kroppen att anpassa sig till en maskin efter att inte ha åkt på ett tag.

Men för att kunna ha en chans handlar det inte bara om teknik och talang.

Hon beskriver jetski som en sorts motocross fast på vatten.

Därför är det muskler i främst armar, ben och rygg som behöver tränas.

– Varje heat pågår i cirka 17 minuter. I praktiken behöver man maxprestera under hela den tiden, säger hon.

Om det räcker hela vägen återstår att se men någon gång på lördag vet vi alla om hon har en chans att komma ifatt och förbi Estelle Poret eller inte.

Tony Balogh

tony.balogh@otv.se

0303 72 82 24