Balans och smidighet på höstens GO-cup

I lördags arrangerade Stenungsunds judoklubb GO-Cup i Sundahallen i Stenungsund. 155 judokor med gult och orange bälte träffades och gjorde upp om ära och medaljer ­– och för att ha kul tillsammans.

Tävlingen, som är för nybörjade med gult och orange, varav namnet GO, riktar sig till judokor från sju år till seniorer i olika åldersklasser och kön.

Total deltog 155 tävlande från 21 klubbar. Arrangören själv, Stenungsunds judoklubb, hade åtta tävlande med i cupen som samtliga fick med sig varsin medalj hem: två guld, fyra silver och två ”tröstbrons”.

Mycket balansspridning

11-årige Hugo Holmqvist tävlade i klassen PU13, som han vann. Han har orange bälte och många medaljer sedan tidigare, tolv guld, fem silver och tre brons. Framgången förklarar han med bland annat mycket träning.

– Jag tränar inte bara judo utan även handboll och fotboll. I judo gäller det att ha balans och värma upp, och röra på sig mycket före tävling, säger Hugo Holmqvist.

Elma Lundhag, åtta år, tävlade i klassen FU9 och tog också guld. Det var hennes tionde tävling.

– Jag använde mycket balansspridning, säger Elma Lundhag.

Hon har hållit på med judo i två år och tränar två dagar i veckan.

– Jag tycker inte att det är svårt. Man lär sig saker som självförsvar.

Olle Ingman, åtta år, har hållit på med judo i tre år. Han tog silver på tävlingen. För ett tag sedan vann han guld i Mellerud. På frågan hur man lyckas ta medaljer av så höga valörer svarar han kort:

– Man ska kämpa.

Berömde funktionärerna

77-årige Alf Tornberg, ordförande i Stenungsunds judoklubb sedan många år och elitdomare, dömde på tävlingen. Han har tredje graden av svart bälte och tränar nybörjarna i klubben. Han var stolt när över alla judokor och funktionärer.

– Det är fantastiskt. Klubbens huvudtränare Mats Bäfver betyder nästan allt för klubbens utveckling. Reglerna har ändrats till det bättre. Det finns 170 judoklubbar med 20 000 medlemmar i Sverige, säger han.

Kjell Nilsson, ungdomstränare och tävlingsledare, berömde även han alla funktionärerna som jobbade med tävlingen.

­– Alla är fantastiska på att ställa upp, säger Kjell Nilsson.

Premiär för ungdomsdomare

Selma Ahl och Pontus Olsson, 14 respektive 15 år, gjorde premiär som ungdomsdomare på helgens tävling. De är precis nyexaminerade och har fått sin domarlicens. Iklädda mörk kostym, vit skjorta, slips och emblem i guld gjorde de starkt intryck.

– Nu har man lite mer press på sig. Kläderna ger lite karaktär år domartiteln, säger Pontus Olsson.

– Stenungsunds judoklubb har flest domare i distriktet. Det är en chans för dem att vara kvar och ansvara för och utveckla klubben när de slutat tävla, säger Alf Tornberg.

Sökte revansch

Orangebältade tioårige Jonas Fischer från hemmaklubben tävlade i klassen PU11. I sista matchen mötte han Albin Wiik från Landvetter judoklubb. Efter hårt motstånd gav det honom en silvermedalj.

– Det gick jättebra, jag är jättenöjd. Jag var säker på att det skulle bli så här. De första två matcherna gick bra men på slutet mötte jag min överman. Det var mycket tuffare motstånd och han var en jättebra motståndare. Fotsvep måste jag bli bättre på. Jag sökte revansch och fick det, säger Jonas Fischer.

Charlotte Gad 

sporten@otv.se