Beslutet om fria byten i bland annat divison 2 för herrar, kan vara på väg att rivas upp. En som varit kritisk till de fria bytena är William Lundin, tränare i Stenungsunds IF. Arkivfoto: Simon Pettersson

Beslut om fria byten kan rivas upp

Protesterna mot att införa fria byten i herrarnas division 2 och 3 samt damernas division 1 har haglat de senaste veckorna, bland annat från William Lundin, chefstränare i Stenungsunds IF. Nu kan beslutet vara på väg att rivas upp.

Läs mer: Lundin kritisk mot fria byten

Många är de reaktioner som kommit efter beslutet, bland annat från William Lundin när Lokaltidningen STO pratade med honom efter det att beslutet kom.

– Jag tror det snarare kommer att missbrukas. Det kan finnas flera exempel på det. Man kanske byter in långa spelare vid en hörna eller att man i samband med en frispark byter in en bra frisparksskytt som just då sitter på bänken, sa han då.

Starka protester

Det var den 1 december på Svenska fotbollförbundets representantskapsmöte som Hallands fotbollförbund motionerade om fria byten, vilket senare också klubbades i genom. Men sedan dess har protesterna varit såpass starka att Svenska fotbollförbundet beslutat att ha ett nytt representantskapsmöte den 9 januari. Då kommer ett nytt förslag att läggas fram.

En som drivit i det närmaste en proteströrelse mot de fria bytena är Mladen Blagojevic från skåneklubben Österlens FF. Han har suttit och ringt runt till en mängd klubbar i hela landet, vilket tillslut mynnade ut i en protestlista undertecknad av 127 föreningar. Och under torsdagen bestämde SvFF att ett nytt representantskapsmöte ska hållas den 9 januari vilket Ystads Allehanda var först att rapportera om.

”Inte ett förankrat beslut”

– Det som framförts är att förankringsprocessen runt om i landet inför beslutet inte varit bästa möjliga, och därför ansåg styrelsen att det enda rätta var att ta en fördjupad diskussion i frågan, att föra fram ett alternativt förslag och kalla Representantskapet på nytt i den här enskilda frågan”, säger förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Fotbollförbundets nya förslag är istället att antalet byten ska utökas från tre till fem i herrarnas division 2 och 3 samt damernas division 1. Regeländringen ska utvärderas under säsongen 2018.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

sport@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar