Chans på tredje raka VM-guldet

Nästa vecka avgörs VM-serien i jetski. Emma-Nellie Örtendahl har chans till tredje raka VM-guldet, och i herrarnas runabout-tävling kan en dopingincident öppna för svenska medaljer.

VM-serien blev i år kortare än planerat, och har bara innehållit två deltävlingar hittills. Mellan den 11 och 14 december avgörs den tredje och sista deltävlingen i Sharjah, Förenade Arabemiraten.

Emma-Nellie tvåa

Emma-Nellie Örtendahl är den svensk som ligger bäst till inför de tre heat som utgör sista deltävlingen. Hon ligger tvåa, nio poäng efter ledande Krista Uzare, Lettland i klassen Ski ladies GP1.

I klassen runabout GP1, som körs på ståmaskiner, ligger Lars Åkerblom och Johan Johansson på fjärde och femte plats inför upplösningen i Sharjah. Men i den klassen har det hänt saker som kan ändra på förutsättningarna.

Åkt dit för dopning

– Vi har fått höra att Gyorgy Kasza, som ligger trea, har åkt dit för dopning, men har överklagat. Jag tror inte han kommer att få starta, och då blir det lite annorlunda, säger Johan Johansson.

I ett sådant scenario har Åkerblom och Johansson rimligtvis lättare att knipa en pallplats.

Johan Johansson siktar på att sitt bästa VM någonsin.

– Jag har varit som bäst sjua tidigare, så jag har chansen att göra mitt bästa VM nu, säger han.

Ska försöka kvala in

Tidigare i år vann hans son Samuel Johansson VM i klassen runabout GP2, klassen under GP1.

– Det är samma maskiner som i GP1, fast de är inte trimmade, säger Johan Johansson.

I sista deltävlingen ska Samuel Johansson nu försöka kvala sig in för att få vara med och tävla.

– Är han med bland de 25 bästa i kvalet så får han vara med. Tanken är att han ska vara med och tävla i GP1 nästa år, så han ska testa och känna på det, säger Johan Johansson.

Hur många som försöker kvala sig in är oklart än så länge, då anmälningstiden inte har gått ut än.

Kristian Johansson