Tobias Oskarsson på balkongen till sin lägenhet i Nordviksberg i Skärhamn en dag vädret var vackert men kallt. Olyckan i samband med en ishockeymatch den 22 januari 2014 förändrade i grunden hans liv men med hjälp av inte minst ett oändligt tålamod går det sakta framåt. I höstas provade han på att köra bil. FOTO: TONY BALOGH

”Det är svårt att ställa alltför höga mål”

Det finns en parkering för bilar där Tobias Oskarsson bor. I framtiden kommer platsen nog att behövas. Nyligen provade han på att köra bil. ”Att köra bil är något som jag saknar” säger Tobias.

Körningen skedde hos Anpassarna i Hedemora, ett företag som arbetar med att bygga om bilar för funktionshindrade.

– Det gick bra men det behövs mer träning och att jag blir lite starkare i armen, säger Tobias.

Hur var det att köra?

– Ganska komplicerat. Man styr med en joystick. Man för den mot sig för att gasa. Det är många moment i en liten rörelse. Det är inte som att köra den här stolen, säger Tobias som syftar på sin rullstol.

Saknat att köra bil

– Min lärare sa att han inte kan se att jag inte ska kunna köra bil en dag. ”Det finns de som det gått betydligt sämre än dig första gången och som kör bil idag” sa han. Jag märkte på honom att han var helt uppriktig.

Hur långt är du ifrån att en dag kunna köra bil?

– Jag har ju inte kunnat använda min arm så bra som jag kan idag. Det var innan sommaren som jag plockade bort min hakstyrning helt och bara använder handen. Även om det är svårt ibland, så är det bättre träning, säger Tobias.

– Att köra bil är något som jag saknar och verkligen strävar efter att kunna få göra. Det är så självklart för många. Så var det ju för mig också. Det är ju snart fyra år sedan som jag körde bil.

Allt tar tid

Den 22 januari 2014 skadade Tobias, i samband med en ishockeymatch med sitt Rönnängs IK, sin nacke så pass allvarligt att han blev förlamad från en punkt strax nedanför axlarna och nedåt.

På ett ögonblick förändrades hans liv.

För lite mer än ett år sedan flyttade han från sin dåvarande lägenhet på Rönnängs brygga till en fyra i bostadsområdet Nordviksberg strax söder om Skärhamn.

Kring boendet i lägenheten och hur vardagen i övrigt kan man läsa om på hans blogg.

– Jag bloggade första gången när jag kom hem från sjukhuset hösten 2014. Folk ville veta saker och hur det gick för mig. Men jag avslutade bloggandet för allt i vardagen tog så pass mycket tid men också mycket energi, säger Tobias som dock började igen.

Krävande med tålamod 

Tobias vardag är – enkelt uttryckt – ett samspel med de personliga assistenter som i ett rullande schema hjälper honom.

– Frågan man ställer sig är hur mycket man (i en blogg) kan lämna ut.

I en optimal värld sker inga personalbyten alls men så ser inte verkligheten ut. Det ställer krav på tålamod.

– Det är jäkligt tufft att lära upp nya. Det tar tid att lära känna nya personer på nya sätt och på olika plan. Man släpper ju in dem i ens hem och i ens liv.

Får du tänka på ditt tålamod?

– Det finns så många lägen där man till exempel måste tänka på vad man säger, framför allt med nya assistenter. Det är mycket krävande med alla detaljer i vissa moment. Som att borsta tänderna. Det är skitkonstigt i början och det tar ett tag innan man kommer in i det, säger Tobias.

Han har funderat på att i ett blogginlägg uppmana folk att testa att borsta tänderna på småsyskonen, flickvännen eller liknande för att förstå vad han går igenom minst två gånger varje dag. 

Svårt ställa mål

Nyårsafton har precis varit. Många avger löften inför det stundande året. Inte Tobias.

– Just nyårslöften har jag aldrig avgett. Det gjorde jag inte förr och inte nu heller.

Kan man prata om ambitioner?

– Absolut, det kan man alltid göra! Men det är svårt att ställa för höga mål, framför allt med min förmåga att kunna göra saker. Där måste jag verkligen ha tålamod för att inte minst armen måste bli bättre, framför allt för att det tar tid att bli bättre, säger Tobias som funderat en del på ett arbete och vad han i så fall kan göra.

– Tidigare arbetade jag som snickare. Det är ju inte aktuellt nu, säger han och ler.

Rönnängs IK har pratat med Tobias för att få in honom i föreningen på något sätt.

– Jag är närmare det nu än vad jag var tidigare men jag är ändå inte riktigt där än, säger han.

– Jag har så mycket hemma som måste flyta på innan man kan hoppa på något sådant.

Tony Balogh

0303-72 82 16

tony.balogh@otv.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar