Elsa satsar mot VM

Hon har bara tävlat i styrkelyft ett år, men redan vunnit SM och slagit europarekord i bänkpress. Nu hoppas Elsa Marin Karlsson från Svanesund hinna lyfta hundra kilo innan årsskiftet och sedan ta sig till VM i Japan.

Elsa Marin Karlsson har provat många sporter, men det var inte förrän hon hamnade på gymmet som hon fastnade på riktigt.

– Jag började gymma när jag var 14 år, någon gång. Jag var med mamma och tränade två, tre gånger i veckan. Sedan när jag fick gå själv till gymmet blev det mer, då gick jag sex dagar i veckan. Det var liksom, ”yes, äntligen!”

Märkte du direkt att du var stark?

– Nej, verkligen inte. När jag började gå på gym var jag inte starkare än någon annan. Men jag var inte rädd för att testa bänkpress, till exempel. Jag brydde mig inte om någon kollade eller så.

– Jag fick hjälp med att lägga upp ett schema.

Det gick snabbt framåt för Elsa, som fick frågan om hon inte borde börja tävla.

– Folk frågade varför jag inte var med och tävlade. Så jag följde med och tittade på en tävling, men kände inte att det var något för mig. Folk stod och skrek medan de lyfte, och det var inte alls min grej. Jag hatar uppmärksamhet, och tänkte ”vad gör jag här?”.

Trots den erfarenheten började Elsa ändå tävla för nästan precis ett år sedan.

– Min första tävling var DM för ett år sedan. Så jag har tävlat i ett år och tränat styrkelyft i ett och ett halvt år. Det känns mer eftersom jag har varit med om så mycket.

Det Elsa har varit med om är bland annat guld i ungdoms-SM i styrkelyft och bänkpress i våras, en fjärdeplats i senior-SM och guld i NM samtidigt som hon satte europarekord i sin klass med 95,5 kilo.

Styrkelyft består av tre grenar, knäböj, bänkpress och marklyft.

– Bänkpress är min bästa gren. Det kan man lugnt säga. Jag bänkar nästan mer än vad jag gör i knäböj. Bänkpress är så mycket roligare än allt annat, så jag har väl fokuserat mer på det.

Det behövs så klart styrka för att lyfta nästan hundra kilo, men en stor del i bänkpress är teknik.

– Det är svårt att ta en sådan tyngd utan bra teknik. Man kan inte bara ligga ner och pressa med armarna. Bänkpress belastar benen jättemycket, axlar, rygg, mage, allt. Det är så många skadar sig, att de inte har tekniken.

Hon gillar att träna, och tränar egentligen mer än hon ska.

– Jag ska egentligen vila varannan dag, men jag är inte så bra på det. Jag försöker alltid lägga in något.

Elsa Marin Karlsson fyllde 18 år i somras. Det innebär att hon är ungdom fram till årsskiftet, sedan blir hon junior.

– Mitt mål är att ta 100 kilo i bänkpress som ungdom. Då måste jag göra det innan året är slut.

Chansen kommer 15 december i ett klubbmästerskap i Hallsberg.

– Det är min sista chans att ta det som ungdom. 

Det stora målet framöver är annars att ta sig till bänkpress-VM i Japan till sommaren.

– Jag vet inte alls vilken chans jag har, men det hade varit kul att få komma med. Tar jag hundra kilo har jag nog en chans. Men jag har ingen aning. Jag bara hoppas på det bästa.

Kristian Johansson

Elsa Marin Karlsson

Ålder: 18 år

Bor: Svanesund, men kommer från Spanien från början. Har fått efternamnet Marin från pappa, som är spanjor, och Karlsson från mamma som är Orustbo från början.

Tävlar för: Sommarhemmets kraftsportsklubb i Uddevalla, där hon också går sista året på gymnasiet.

Dold talang: ”Massage kanske. Jag får alltid massera mina kompisar”.