William Dahlin tar sikte på EM medalj i frisbee ultimate. Foto: Patrik Persson.

EM medalj är Williams mål

William Dahlin från Stenungsund är landslagsman i frisbee ultimate. Sista året som U20-spelare vill han gärna kröna med en EM-medalj.

William byter om till landslagsdräkten i klubbhuset vid Kyrkenorum. På en hylla vid ena väggen står en lång rad pokaler med både SM-valör och från internationella turneringar.

– De allra flesta är från 80- och 90-talet. I klubben har vi ett glapp mellan ett gäng 40-åringar och oss ungdomar, säger William.

Dags för nya pokaler med andra ord. Särskilt som klubben firar 40 år om några veckor. William Dahlin har haft sina chanser. När han spelar U20 EM i Holland i helgen blir det hans fjärde internationella mästerskap.

Hittills har det inte blivit några medaljer, men smaken för det väcktes definitivt i fjolårets VM. Sverige var rankade som 22 av 30 lag men överraskade och slutade femma.

– Jag tror det var tack vare att vi i landslaget är så samspelta och sammansvetsade, säger William.

Ultimate frisbee är en liten sport. Det finns bara fem ungdomsklubbar i Sverige. I årets EM har Stenungsund totalt elva representanter i U17- och U20-landslagen.

– EM nu blir vår bästa chans på länge och förmodligen på ett tag framöver att vinna en medalj, säger William som blir seniorspelare nästa år.

Williams passion för sporten väcktes i åttonde klass. Han hade tröttnat på fotbollen han spelat ditintills och letade efter en ny sport. Han testade allt från tennis till bakset innan en klasskamrat tog med honom till en ultimateträning.

William kände direkt att han hade hittat rätt.

– Dels är det jäkligt kul att kasta frisbeen och så är det en intensiv sport med non stop action, säger William.

– Framför allt fastande jag för att det är ett sånt lagspel. Du kan inte göra mål själv. Det kan du i fotboll, hockey, ja alla andra sporter, men inte i ultimate, fortsätter han han.

Sporten är unik på flera sätt. Det är inte tillåtet att springa med frisbeen i handen. Det finns heller inga domare på planen. När någon anser att en motståndare brutit mot en regel stoppas spelet. Lagen diskuterar situationen och kommer överens.

Det uppmuntrar sportslighet, men missbrukas ibland.Gör ett av lagen ett avgörande mål kan en motståndare göra en så kallad ”foul call”. Påtala en regelöverträdelse fastän ingen har skett. Även om det anklagade laget får rätt i diskussionen innebär det ändå att målet ogiltigförklaras och spelet backas.

– Det är sällsynt men händer. Jag har aldrig gjort det, men jag har varit med om att lagkamrater har, säger William.

På söndag inleder William och *Sverige, som i år är rankade som femma inför EM-turneringen, gruppspelet med match mot Slovenien.

Sista chansen att ta medalj i ett ungdomsmästerskap för William och en möjlighet att pryda pokalhyllan med en trofé från den här sidan millenieskiftet.

Målsättningen inför turneringen är tydlig:

– Det betyder allt för mig nu att få medalj. En fjärdeplats ser jag som ett misslyckande, men jag blir nöjd med ett brons.

Patrik Persson

sporten@lokaltidningensto.se

William Dahlin

Ålder: 19.

Bor: Stenungsund och Stora Höga.

Skola: Gick ut Nösnäsgymnasiet i våras där han studerat samhällsvetenskap med inriktning kommunikation och media.

Favoritämnen: ”Idrott, men jag gilade engelska och religion också. Att få lära sig mer på djupet om de olika religionerna. Och historia.”

Avslutningsarbete: Gjorde en dokumentärfilm om Tjörnbagarn.

Drömresa: ”Att köra en bil genom route 66 och käka hamburagare till höger och vänster. Jag älskar hamburgare.”

Smeknamn: ”Inom ultimate är det knappt någon som vet att jag heter William. Jag kallas Ted, för jag var lik Ted i How I met your mother.”

Landslagsbror: ”Min enäggstvilling Alexander spelar också i landslaget. Vi är väldigt tajta, har samma spelsätt och är nog exakt lika bra.”

Stenungsundsspelare i EM

U20 herrar: William Dahlin, Alexander Dahlin, Alexander Hermansson, Herman Engström.

U20 damer: Sonja Colmsjö.

U17 herrar: Victor Hermansson, Algot Colmsjö, Ville Levén, Axel Ekenberg, Hubert Hermodsson, Gustav Oscarsson.

Relaterade artiklar
Fler artiklar