• Emma-Nellie Örtendahl tog ledningen i världsmästerskapet i jetski. Sista deltävlingen körs i Dubai dagarna innan jul. FOTO: ARKIV

  Emma-Nellie tog täten i VM

  Trots två meter höga och svårbemästrade vågor kunde Emma-Nellie Örtendahl komma ifatt och förbi främsta utmanaren Estelle Poret.  Hon kan säkra världsmästartiteln i jetski i sista deltävlingen om drygt tre veckor.

  Inför den näst sista deltävlingen i Dubai i Förenade Arabemiraten låg Emma-Nellie tio poäng efter Estelle men efter två heatsegrar av tre möjliga ligger hon en ynka poäng före fransyskan.

  Målsättningen för Emma-Nellie är samma idag som den varit under hela säsongen: att försvara sin världsmästartitel från 2016.

  – Den här deltävlingen har jag inte kunnat göra bättre än vad gjorde eftersom hon ledde med tio poäng och nu leder jag med en, säger Emma-Nellie.

  – Det är öppna kort inför sista deltävlingen men jag känner mig ganska självsäker. Det är bara de yttre omständigheterna som måste fungera också.

  Tävlande ett vågspel

  Vädret har varit och är, inte helt oväntat, varmt och skönt men de yttre omständigheterna har den här gången inverkat på Emma-Nellies tävlande.

  – Första dagen (läs: i fredags) var det lugnt på förmiddagen för att på eftermiddagen blåsa upp. På tredje dagen kändes det nästan som stormvindar. Vågorna blev uppåt två meter. Det påverkade väldigt mycket.

  – Första heatet vann jag och då var det ganska platt vatten. Andra heatet var det lite blåsigare men då körde jag fortfarande på min egen maskin. Det var jobbigare och jag vann inte med lika många sekunder. 

  – Tredje heatet sista dagen var det extremvågor och min maskin kan inte riktigt hantera det, så jag bytte maskin. Jag kämpade verkligen men blev bara femma i mål.

  Väldigt jämnt

  Trots att Estelle vann sista heatet så innebar resultatet att Emma-Nellie övertog den sammanlagda ledningen i racet om att bli världsmästare.

  – Jag gjorde bra i början och hon sämre medan jag var dålig mot slutet då hon var bra. Det är väldigt jämnt mellan oss.

  Fast nu är det du som leder med en poäng?

  – Precis! Och det är inte mycket alls!

  Hur mycket är en poäng i din sport?

  – Per heat får man 25 poäng om man vinner och vi har ju hittills kört åtta heat och har tre kvar. En poäng är ingenting – det är knappt en placering!

  Skada i vaden

  Den avslutande deltävlingen, som avgörs i Sharjaf i Förenade Arabemiraten den 18-20 december, är något som hon inom kort ska börja ladda för rent mentalt.

  Först ska hon få knas på det fysiska.

  – Jag har ont i vänster vadmuskel – jag tror jag har någon bristning. Skadan uppstod på sista tävlingen men jag upptäckte den i morse (läs: i söndags), säger Emma-Nellie som är hyggligt van vid att få smällar under tävlingar.

  Förutsättningarna inför sista tävlingen är ganska enkel: Emma-Nellie ska vara före Estelle.

  – Hon och jag har dragit ifrån ganska rejält eftersom det bara är vi två som har vunnit heaten. Det handlar om mig och henne. Visst kan vi drabbas av motorras men det ska mycket till om inte någon av oss två inte ska vinna.

  Platt vatten

  Det som talar för att Emma-Nellie ska hålla hela vägen i mål är att det i Sharjaf är så kallat platt vatten med mindre än en halv meter höga vågor. Tävlandet kommer att ske i en vik som inte utsätts för väder och framför allt av vindar.

  – Jag ska inte säga att jag är dålig på vågor men jag är mindre bra på det, säger Emma-Nellie.

  – Platt vatten passar min maskin bäst och passar det min maskin kan jag köra otroligt bra.

  Tony Balogh

  tony.balogh@otv.se

  0303 72 82 24

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar