Blah

En bit av Tjörn kommer att finnas i Kapstaden

Det är långt mellan Tjörn och Sydafrika men avståndet i hjärtat gör att det blir kortare.

Tjörn Triathlon i vattnen utanför och på vägarna kring Skärhamn på västra Tjörn är en stor tävling. Men det finns en annan aspekt.

Varje år avsätts en del av startavgifterna till ett välgörenhetsprojekt. År 2017 gick 10 000 kronor till Jontefonden men för 2018 går det till Khayelitsha Triathlon som representeras av Stephan Artursson och Anders Engström.

Nästa projekt

Tjörn Triathlons tävlingsledare Lotta Nilsson träffade nyligen restaurangkedjan Harrys grundare Magnus Helgesson som i sin tur tyckte att Lotta skulle ta kontakt med just Stephan.

– Vi har letat efter nästa mission efter Jontefonden och det är ju Stephan som är nästa mission, säger Lotta.

– Det var en idé som föddes i Sydafrika år 2015, säger Stephan Artursson vars roll i projektet är att ansvara för marknadsbiten och prata med sponsorer.

– Och jag har hållit på med triathlon i omgångar med start 80-90-talet men sedan kom annat emellan. Jag började igen 2006, säger Anders Engström som är projektansvarig.

Kåkstad i Kapstaden

Vad det handlar om är en skola som ligger i kåkstaden Khayelitsha nära flygplatsen i Kapstaden.

– Vi fick en heldag i området. Vi besökte de olika skolor som Harrys startade för tio år sedan, säger Stephan.

– Mentalt blev det många intryck. Man hamnade på en annan planet, säger Stephan.

Samlar in pengar

Stephan har valt att kombinera sin träning kring triathlon med att samla in pengar som i sin tur går till att bekosta en skola.

Skolan har plats för mellan 40 och 70 barn i åldern 6-13 år.

Ett sätt att samla pengar skedde genom att göra Sveriges längsta Iron Man under nästan tre veckor från Luleå i norr till Malmö i söder.

– När vi hade kommit i mål hade vi dragit in nästan 210 000 kronor, säger Stephan som via bland annat auktioner fick in ytterligare 40 000 kronor.

– Alla pengarna gick till att köpa den skola som heter Kakamba Learning Center. Det räckte till att renovera upp den. Men det behövs pengar för att driva det vidare.

Tanken är att Khayelitsha ska försöka dra deltagare till Tjörn Triathlon som i sin tur under 2018 kommer att donera pengar till skolan.

Tony Balogh

0303 72 82 24

tony.balogh@otv.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar