Oscar Andersson och Amanda Ljunggren kom tvåa i en ungdomstävling under America´s cup på Bermuda. ARKIVFOTO: Charlotte Gad

”Extremt lärorikt och väldigt kul”

Oscar Anderson från Stenungsund kom tvåa i segeltävlingen Endeavour Junior Regatta i America’s cup på Bermuda, tillsammans med Amanda Ljunggren från Marstrand.

– Det gick väldigt bra. Vi slutade på en andraplats av 16 deltagande båtar från runt tolv länder. Det var inte väntat. Vi hade hoppats på en topp fem-placering så vi är väldigt glada, säger Oscar Andersson.

Hur var det att vara med i en stor tävling som America’s cup?

– Det var extremt lärorikt och väldigt, väldigt kul. Det var även roligt att få se alla de stora idolerna och båtarna de seglar med. Vi var nere och såg några tävlingar i stora America’s cup. Vi seglade på ungefär samma bana som de stora, men vi körde fleet race, där alla startar samtidigt. De stora kör match race, en mot en.

Vad är din roll ombord?

– Jag är rorsman, eller skeppare. Det innebär att man styr och skotar det största seglet. Vi är två i båten så vi bestämmer allt ihop. Det är ett lagarbete.

Hur ser en dag ut på en sådan här tävling?

– Vi står upp ganska tidigt och börjar ladda med en frukost med mycket energi. Sedan börjar man tagga till och tar sig ut till tävlingsområdet. Där börjar man rigga båten och ställa in den efter förutsättningarna som gäller med vind och ström. Sedan får man tagga till ännu mer och ta lite att äta. När man sticker ut så får man kolla att allt trim är bra, och så kollar man in banan. När starten går är det fullt fokus tills man går i mål. Sedan får man börja ladda om till nästa race. Det är viktigt att äta mycket och dricka mycket. Det är en mer ansträngande sport än man tror.

Fick du blodad tand av tävlingen?

– Absolut. Mitt nästa mål är att vara med på Red Bull Youth America’s cup som också går under eventet. Men det går inte förrän om tre eller fyra år. De har inte bestämt sig om när det blir än.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar