Folkhälsomyndighetens riktlinjer: skjut upp matcher

Under onsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya riktlinjer där de råder idrottsrörelsen att skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper.

Redan nu har ett flertal idrottsevenemang ställts in och serier har påverkats med både inställda matcher och uppskjutna seriestarter. Under onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten presenterades nya riktlinjer för idrotten. Enligt myndighetens generaldirektör Johan Carlsson är idrotten och att folk motionerar av stor vikt – men den bör göras enskild utomhus utan närkontakt till andra motionärer.

– Vi vill att man ska kunna idrotta utomhus. Det är speciella problem med sporter med närkontakt, där måste man överväga om man ska bedriva det. Man ska alltså undvika närkontakt mellan idrottare i möjligaste mån. Jag tänker till exempel på brottning, säger Carlsson på pressträffen.

Folkhälsomyndigheten råder till att träning ska hållas ute i det friska och dessutom att matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper ska skjutas upp.

Trots att det tidigare har införts ett förbud med allmänna sammankomster på över 50 personer rekommenderar Riksidrottsförbundet idrottsrörelser att följa de nya riktlinjerna från Folkhälsomyndigeten om att inte spela matcher, även om det är under 50 personer närvarande.

– Det kan bli knepigt för dem som planerat matcher, men det är en samhällssolidaritetsfråga. Ur idrottslig synvinkel är det tråkigt och trist, men pandemibekämpningen går först. Vi kommer definitivt att följa detta, det är min klara uppmaning till idrottsrörelsen, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till TT.

Enligt dokumentet på Folkhälsomyndighetens hemsida gäller dessa riktlinjer från 1 april till 31 december 2020 men kan upphävas eller förlängas beroende på samhällets situation.

Klara Viklund

sport@molndalsposten.se