Sent i våras fick Johan Rothlind med rötter på Tjörn och spel i Rönnängs IK jobbet som VD för Västerviks IK i hockeyallsvenskan. Han basar över två företag knutna till föreningen vars a-lag har fått en ganska tuff start i serien. Foto: Privat

Från Rönnäng till allsvenskan

Som spelare representerade han Rönnängs IK. Som ledare har han kommit något längre.

Det handlar om Johan Rothlind som i våras tillträdde som VD för Västerviks IK som sedan några säsonger tillbaka spelar i hockeyallsvenskan. I serien finns flera traditionstyngda lag som AIK, Leksand, Modo, Timrå och Södertälje.

– Vi har ju två bolag kopplade till föreningen. I tjänsten som klubbchef blir man också VD för klubbens två bolag, säger Johan.

Samtalet med Johan sker dagen efter att VIK hemma i Plivit Trade-hallen vunnit över Oskarshamns IK med 4-3 efter förlängning.

Blir arbetet lättare efter en seger?

– Både och. För min del rullar det på för man har sitt vardagliga att gå till. Men när man pratar med folk är de mycket gladare och trevligare vilket gör sitt till helt klart, säger Johan som samma dag passade på att fylla 25 år.

Är Västervik en typisk hockeyort?

– Jag är ju ny här men jag tror att man har haft ett ganska stort stöd genom åren, men det klart att det går att öka intresset. Att se till att man är ett lag för den här nivån och är ett stabilt hockeylag. Om produkten är bra vill folk oftast ha den.

Hur är det att leva i Västervik?

– Det är väldigt trevligt! Det är en fin stad. Eftersom jag är från västkusten letar man efter något att känna igen sig i. Det är ganska likt Marstrand. Det är samma idyll med kullerstenar och gamla byggnader. Det är mycket snällt folk här också. De är måna om att man ska ha det bra.

Rötterna på Tjörn

Johan är född och uppväxt på Tjörn. Han började med ishockey i Rönnängs IK vid elva års ålder.

– Jag engagerade mig ganska kraftigt i ishockeyn. På alla plan. Jag försökte vara med och hjälpa till så mycket som jag bara kunde, säger Johan som bland annat var domare i pojklagsmatcher.

I gymnasiet valde han att flytta till Värmland och Forshaga. Där någonstans avslutade han sin aktiva hockeykarriär. Johan flyttade tillbaka och blev bland annat tränare i RIK.

– Då var det Torbjörn (Bergström) som hjälpte mig in på den banan, säger Johan som syftar på föreningens sportansvarige.

Nyköping och Stockholm

Johan lyfte vidare till Nyköpings Hockey. Klubben hade ett A-lag i dåvarande division 1 och Johan arbetade som marknadssäljare samt tränare för klubbens J18-lag.

Klubben gick dock i konkurs i april 2014. Johan flyttade tillbaka till Rönnäng men började sedan studera i Stockholm på Riksidrottsförbundets Utvecklingscentrum på Bosön.

– Där läste jag Idrottens organisationsledarlinje. Parallellt var jag med Djurgården hockey och Stockholms Ishockeyförbund. Det ledde till att jag sökte mig hit till Västervik.

Hur visste Västervik att du fanns?

– Jag fick till mig av en hockeykontakt i Stockholm att den tjänsten fanns och jag sökte. Det föll inte bättre än att jag var rätt kandidat, säger Johan som inte ser det som ett hinder att vara ung.

– Tvärtom. Jag ser inte att ålder har något som helst med det här att göra. Det har med kunskap och kompetens att göra och det vet jag att jag besitter. Jag känner mig rätt trygg i den här rollen.

– Jag har sagt på någon föreläsning att en veteranbil brukar oftast stå i ett garage och samla damm. Jag är en ung, fräsch bil med 500 hästkrafter och jag vill framåt.

Dra åt samma håll

I Johans arbete handlar det om att hitta en väg som alla involverade ska kunna vandra.

– Man har kanske tittat på morgondagen men jag tittar mer på var vi ska vara om tre år. Att hela tiden driva det framåt och få folk att gå åt samma håll, säger Johan som basar över sju personer på kansliet plus A-laget samt ett stort antal ideellt engagerade.

Budgeten för säsongen 2017/18 ligger på cirka 17 miljoner kronor. I hockeyallsvenskan finns det lag som har större omsättning oavsett om de spelar i allsvenskan eller ett snäpp upp i SHL.

– Att hitta en variabel för vad som är en ”normal” omsättning är svårt. Men så mycket kan jag säga att vi vill öka omsättningen och få upp den siffran, säger Johan som har två målsättningar att arbeta utefter.

– Dels att rent sportsligt gå så långt som det är möjligt där drömmen är topp åtta för att fortsätta vara med och spela när det börjar dra ihop, dels klara de ekonomiska kraven som ställs från hockeyallsvenskan om att öka det egna kapitalet som i ett första steg är 1,5 miljoner kronor. Därefter stegar det för varje år med en halv miljon kronor.

– Produkten ishockey är svår för den omsätter så extremt mycket pengar men så går inte så mycket med vinst, tyvärr.

Hur mycket har du av din bakgrund i Rönnängs IK med dig i ditt nuvarande uppdrag?

– Min tid i Rönnäng har ju lagt grunden till var jag är idag. Hade det inte varit för föreningstänket som jag fick med mig, så hade jag aldrig varit där idag. Allt det här med ideellt arbete och demokrati och det viktiga i att stå bakom en klubbsköld fick jag lära mig i RIK, säger Johan.

– Det fick jag lära mig redan som ung. Jag hade duktiga ledare. Det är få förunnat. Det är många som växer upp idag som inte får den lärdomen.

Vilken kontakt har du med föreningen idag?

– Jag försöker hålla mig så uppdaterad som jag kan. Många av spelarna och andra runtomkring har jag ju fortfarande kontakt med, säger Johan.

Tony Balogh

Relaterade artiklar
Fler artiklar