Bo Pettersson (s)

Fyraårsplan för idrotten

S vill hitta spelregler för klubbar och föreningar i Stenungsund

Med över 100 föreningar i Stenungsunds kommun krävs det en plan för kommunalt stöd. ”Vi vill kunna få en bild av behoven” säger kommunalrådet Bo Pettersson (S) vars parti haft flera möten med föreningslivet.

I helgen berättade Lokaltidningen STO om de utbyggnadsplaner som fotbollsklubbarna Stenungsunds IF och Vallens IF sedan en tid tillbaka umgås med.

Men det finns över 100 föreningar som på ett eller annat sätt är beroende av Stenungsunds kommun.

S har därför tagit initiativ till träffar där ett möte för en tid sedan riktade sig till de cirka 20-talet föreningar som har anläggningsstöd.

– Vi har också haft ett möte med dem som har aktivitetsstöd. I veckan som kommer ska vi ha ett möte med föreningar som PRO, handikappföreningar med flera det vill säga sådana som har stöd per medlem, säger Bo Pettersson (S), kommunalråd i Stenungsund om det som i början av nästa år följs av ett möte med kulturföreningar.

Inte samma regler

För alla gäller att det inte finns några gemensamma regler för kommunalt stöd.

– Det vi funderar på är om vi ska ändra och vad som är mest rättvist. Hur ska vi ha det framöver? Hur ska vi kunna göra det mer förutsägbart för föreningarna? säger Pettersson.

– Alla har ju sina tankar och idéer på hur de ska kunna utveckla verksamheten. De som är beroende av anläggningar är också i behov av kommunalt stöd. Det kan vara fråga om pengastöd men också ett uttalat stöd, så att de kan söka pengar på andra ställen.

På samma sätt som idrottsutövandet på planer och i hallar sker efter fasta regler, så behöver även föreningarna veta vilka ekonomiska spelregler som gäller gentemot kommunen. Hur går det till exempel till när man söker bidrag?

– Kommer man inte för sent med en ansökan är det inte omöjligt men ju tidigare man lämnar in desto lättare, säger Pettersson.

I framtiden ökar befolkningen i Stenungsund till 35 000 personer. Då krävs det möjligheter att få ett stabilt föreningsliv. Föreningar är ett ypperligt sätt att komma in i ett samhälle vilket ger kontakter som kan leda till arbete.

Utredning nästa år

Att frågan är komplex bevisas inte minst av att Sif till exempel äger klubben sitt konstgräs medan det i Vallens fall är kommunen som äger gräset. Åter andra föreningar äger sina anläggningar eller hyr av kommunen.

Sporter som ishockey, konståkning och ishockey är speciella då allmänheten har tillträde till dessa anläggningar.

S driver detta arbete just nu men vill tillsammans med övriga partier i början av nästa år ge ett utredningsuppdrag. Under nästa år kommer såväl partier som föreningar mer att veta vad den andra parten tycker och framför allt vill.

– Utredningsuppdraget räknar jag med ska vara klart innan valet, säger Pettersson.

Tony Balogh

0303 72 82 24

tony.balogh@otv.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar