• Givande tionde triathlon

  750 deltagare, en överlägsen segrare men kanske ännu viktigare – många nya medlemmar av donationsregistret.

  I helgen avverkades det tionde Tjörn Triathlon. Arrangemanget som kombinerar en mycket välorganiserad tävling med chansen för många att få ett nytt liv. Allt under devisen ”familjen, hjärta, världsklass”.

  Det var alltså jubileum när det åter var dags att genomföra Tjörn Triathlon.

  – Det är rekord i år igen och nu kan vi inte ta emot fler. Det sa tävlingen grundare Lotta Nilsson som förstås var på plats. Hon talar om det viktiga i att ha satt Tjörn på kartan, att ha den yttersta eliten på plats – men också att vara den enda triathlontävlingen som har en handikapp-klass.

  – Hela Norden och delar av övriga Europa är här, säger hon. Sammanlagt är det tio nationer som deltar. Vi har 400 funktionärer, och själv arbetar jag med arrangemanget året runt. Tillsammans är vi en styrelse på sju personer som arbetar med det.

  Men detta är inte bra en tävling i att simma 1 900 meter, cykla nio mil och slutligen springa 21 kilometer.

  Under hela dagen gjordes också publik och deltagare uppmärksammade på arrangemangets kanske viktigaste deltagare. Nämligen donationsregistret och Jontefonden. Donationsregistret har varit med tidigare och vill få så många som möjligt att registrera sig för organdonation. Det var många som passade på att göra just det.

  – Det är många som kommer fram till oss, sade Nina Ulin som är donationsansvarig sjuksköterska i Västra Götaland. Tillsammans med donationsansvarige läkaren Bertil Andersson var hon på plats.

  Med var också Gunilla Ivarsson, som är en av dem som håller i den så kallade Jontefonden. Fonden ger pengar för att skapa en guldkant för barn som väntar på ett organ eller fått det och håller på att rehabilitera sig.

  Gunillas man Tomas var sommarpratare i år och deras son Jonte avled i november 2015 nedan han väntade på att få nya lungor.

  Tävlingen var alltså stor och publik-rik. Många, många var det som hade sökt sig till södra hamnen för att titta och många fanns också utefter banan.

  Nån spänning när det gällde segraren blev det dock aldrig – till det var Jesper Svensson allt för överlägsen. Han ledde mycket kraftigt sedan efter simningen, och ledningen blev inte mindre. I mål var han långt före närmaste man.

  – Jag gillar den här banan, sa han efter loppet. Den är inte så kuperad, utan förhållandevis slät.

  Hans nästa tävling blir mellan Sandhamn och Utö. En tävling där man springer över öar och simmar mellan dem.

  – Senare i höst ska jag till USA och en tävling i Miami, berättar Jesper Svensson. Som numera bor i Stockholm, men ursprungligen kommer från Töreboda.

  Bengtåke Carlson

  0303 72 82 25

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar