Grönt ljus för nybyggnad

Tjörn Tjörnklubben IFK Valla får som första förening av de fem som granskats av kommunen en kommunal borgen på 4,6 miljoner för att bygga nya klubblokaler,omklädningsrum och hygienutrymmen.

Klubbens nuvarande lokaler är svårt mögelangripna till stora delar och i mycket dåligt skick och kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår nu en borgen med en 20-årig amorteringstid för att klubben ska kunna riva de nuvarande lokalerna och bygga nytt. Klubben ska åta sig en amorteringsplan fram till 2036.

IFK Valla var en av de fem föreningar på Tjörn med en egen anläggning som utreddes i en anläggningsutredning för 1-1,5 år sedan. Utredningen visade att de nuvarande lokalerna var i mycket dåligt skick och behövde ersättas snarast.

Den akuta situationen har gjort att kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat prioritera Valla som har en stor ungdomsverksamhet med hela 275 barn från framför allt Myggenäs, Häggvall, Höviksnäs och Kållekärr. Föreningen bedriver årligen fotbollsskolor och bara efter 2016 års fotbollsskola med 125 barn skapades två nya knattelag i föreningen.

De nya klubblokalerna ska bygga in 1,5 plan och ska ersätta omklädningsrum, toaletter, duschar, förråd, tvätt domarrum, klubbrum och konor och blir cirka 240 kvadratmeter.

IFK Valla har i dag lån på 3,4 miljoner med kommunal borgen och med detta nya lån kommer klubbens totala borgen att ligga på 8 miljoner. Föreningen skall årligen rapportera till kommunen om amorteringar hos banker och amorteringarna skall vara raka eller en fast amorteringsplan med slutpunkt 2026.

IFK Valla är en av de tre föreningar på Tjörn vars A-lag i dag spelar i division 5. De övriga är Skärhamn och Rönnäng. Tyngden hos IFK Valla ligger dock på ungdomsverksamheten och klubben har bland annat en bred verksamhet inom flickfotbollen och är i dag den förening som har flest lag för yngre tjejer på Tjörn.

Lasse Andrée

0303-728228

redaktion@lokaltidningensto.se