Sif-fostrade Gzim Istrefi inleder på onsdagskvällen kvalet till supertettan med sitt Norrby. Det var länge sedan han lämnade Sif men den lokala fotbollspubliken har kunnat se Istrefi så sent som i början av året när han spelat futsal för Libertá futsal club, i Stenungsund. Arkivfoto: Simon Pettersson

Gzim Istrefi nära Superettan

Under onsdagskvällen inledde Boråslaget Norrby IF kvalet till Superettan genom att hemmabesegra Assyriska med 2-0 i den första av två matcher.

Den Stenungsundsfostrade anfallaren Gzim Istrefi har aktivt bidragit till Norrbys framgångar med fyra mål och hela tolv assist från sin position som släpande forward till höger den här säsongen.

– Han har dessutom bidragit med en oerhört proffsig inställning till fotbollen både på och utanför planen. Det har smittat av sig på flera av de andra spelarna, säger John Östby som ingår i Norrbys fotbollsutskott.

”Bästa lösningen”

Den 24-årige Gzim Istrefi (han fyller 25 i nästa månad) har sina rötter i Stenungsund där han spelade i Stenungsunds IF.

Efter tre säsonger i Carlstad United värvades han inför säsongen 2011 till Gais som då låg i allsvenskan.

Han har varit utlånad till Ljungskile (2012) samt hunnit representera Dalkurd och Carlstad United (2013) samt Karlstad BK (2014-15).

I februari 2016 blev han klar för Norrby.

– De hade den bästa lösningen och som passade mig, säger Gzim apropå valet av klubb.

Han är sedan snart två år tillbaka bosatt i Göteborg och pendlar till Borås för träning och match, men Gzim har också ett jobb vid sidan av fotbollen.

– Jag arbetar halvtid på en ungdomsinstitution utanför Kungälv. Det är en plats för ungdomar som har hamnat lite snett.

Över 3 000 i seriefinalen

Han säger att redan från början kände att Norrby hade en potential, men internt hade laget inför seriepremiären ingen annan ambition än att hamna någonstans kring mitten av tabellen.

Men en tabell ljuger aldrig och blott fyra förluster på totalt 26 spelade matcher talar sitt tydliga språk.

Finns det en enkel förklaring till varför Norrby har gått så pass bra?

– Vi jobbar ihop som ett lag. Tränaren (Simon Eriksson – reds.anm) har fått ihop gruppen.

Så pass bra gick laget att Norrby lördagen den 15 oktober spelade seriefinal hemma mot Öster, en match som gästerna från Växjö dock vann med 1-0.

– Det var inte en av de bästa matcherna som vi har spelat i år, säger Gzim om kampen mot det Öster som senare blev klara för spel i Superettan.

Publiksiffran var imponerande då hela 3 175 hade tagit sig till Borås Arena för att se matchen.

– På de första seriematcherna hade vi 200-250 personer och det har hela tiden varit en ökning, säger Gzim om det Norrby som i sista hemmamatchen mot Utsikten hade 512 åskådare och därmed stannade på ett slutsnitt på 722.

Ett av tre lag

Och nu står laget alltså 90 ordinarie minuter plus eventuell övertid ifrån att säsongen 2017 spela i Superettan. Returen spelas i Södertälje på söndag, den 13 november.

Tony Balogh

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar