DANSK KRIGARE. Marcus Dahlin lämnade Stenungsunds handbollsklubb tillsammans med Max Darj under 2009 för Alingsås HK. Nu spelar han i danska klubben Mors Thy Håndbold. Dahlin har innan den nuvarande sejouren spelat för Ringsted och Nykøbing i Danmark, Arendal i Norge och IFK Kristianstad. Foto: Ole Geerthsen

Han morsar på dansk topphandboll

Stenungsundsfostrade Marcus Dahlin håller krutet torrt i den danska elitserien i handboll. Just nu toppar han skytteligan – om man räknar bort straffmål. Och har precis skrivit nytt kontrakt med Mors Thy Håndbold.

Om man ska vara lite putslustig kan man ju drista sig att säga ”mors på dig Marcus” när resen och storskytten svarar i mobilen i Nykøbing på ön Mors på nordvästra Jylland.

Det är där han lever sitt handbollsliv sedan sensommaren 2016. Och det går riktigt, riktigt bra för 26-åringen.

– Jag får stort förtroende, ingår i förstauppställningen och får spela hur mycket jag vill. Hittills har jag gjort 98 mål och ligger trea i skytteligan, etta om man inte räknar med straffmål, säger den 204 centimeter långe och 106 kilo tunge storskytten från Stenungsund.

Andra säsongen i Danmark

Nyligen skrev han nytt kontrakt med Mors Thy.

– Jag är inne på min andra säsong och skrev i januari på ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2018-2019. Det känns väldigt bra, säger han.

Marcus lämnade Stenungsunds handbollsklubb under 2009, tillsammans med Max Darj. Båda skrev på för Alingsås HK. Dahlin har innan den nuvarande sejouren i Nykøbing spelat för Ringsted i Danmark, Arendal i Norge och Kristianstad.

Hur står sig den danska högsta handbollsserien jämfört med den svenska serien?

– Kristianstad och de allra bästa svenska lagen skulle klara sig hyfsat här. Men bredden är mycket större i danska ligan och topplagen håller europeisk toppklass, säger Marcus Dahlin.

Målet är topp-åtta

Något riktigt topplag är inte Mors Thy Håndbold. För närvarande parkerar laget på sjätte plats i serien.

– Målet är att bli bland de åtta bästa och gå till slutspel. Just nu ser det riktigt bra ut för oss, säger Dahlin.

Danska ligan har haft uppehåll för EM i Kroatien och återstartar i denna vecka. Närmast på programmet för Marcus Dahlin och hans lagkamrater står ett bortamöte mot topplaget GOG från Gudme på Fyn den 10 februari.

– En mycket svår match, konstaterar han.

Petades inför EM

Ja, EM, ja. Marcus Dahlin spelade frekvent i det svenska A-landslaget i kvalet till mästerskapet och gjorde bra ifrån sig. Men han petades när truppen togs ut.

– Jag blev väldigt besviken när jag inte kom med till EM. Men jag hoppas på en fortsatt bra dialog med förbundskapten Kristján Andrésson. Det är ingen idé att gräva ner sig, säger han.

I EM-finalen mot Spanien kapsejsade det svenska spelet totalt i andra halvlek, mycket beroende på skador hos niometersspelarna.

– Min tyngd hade kanske behövts i finalen…

Dag Fransson

Marcus Dahlin

Ålder: 26 år (född 1991). Klubb: Mors Thy Håndbold. Moderklubb: Stenungsund HK. Tidigare klubbar: Alingsås HK, TMS Ringsted, ÖIF Arendal, IFK Kristianstad. Längd: 2.03 meter.

Relaterade artiklar
Fler artiklar