Stalas anläggning är inte bara populär bland fotbollsspelare. Bara under 2017 hade klubben sju inbrott. ARKIVFOTO: Simon Pettersson

Hårt drabbade av inbrott

Både Stala IF och Myckleby IK har haft problem med inbrott, som kostar klubbarna mycket pengar.

– Det är väldigt frustrerande när man jobbar ideellt och kämpar och sliter, säger Barbro Erlandsson, ordförande i Stala.

Bara under 2017 har Stala IF haft fem inbrott i sin anläggning i Varekil. Diesel, batterier, traktorredskap och gräsklippare är sådant som har blivit stulet. Sammanlagt räknar klubben med att detta har kostat dem 250 000 kronor.

– De har varit inne flera gånger. Platt-TV:n har försvunnit, liksom kassan från kiosken. Men gräsklipparen och det är värre. Man blir så ledsen när de inte fattar vilken skada de gör och hur det drabbar, säger Barbro Erlandsson.

Vad gör polisen åt detta?

– Vi gör en anmälan. Så mycket mer kan man inte göra. De har väl värre saker att ta hand om.

Nu satsar Stala på att bygga nytt och mer inbrottssäkert garage. En kostsam investering som man söker stöd från Orust kommun för att klara.

– Vi vill ju investera i annat, som att bygga tak på läktaren, men allt sådan blir ju förskjutet, säger Barbro Erlandsson.

Myckleby tvingas söka investeringspengar av kommunen efter ett inbrott i klubbstugan, som man inte fått ut några försäkringspengar för. Istället har man nu en kostnad på drygt 50 000 kronor för inbrottet.

– Försäkringsbolaget betalar inte ut till oss, för det var ingen ytterdörr eller fönster uppbrutet, säger klubbens ordförande Kent Svensson.

Att det inte var uppbrutet kan ha flera förklaringar, menar han.

– Vi är 50-60 stycken ideella som jobbar i föreningen. Alla har nycklar. Så det är inte så konstigt om någon kan ha fått tag på en nyckel. Eller så är det ett fönster som inte har blivit stängt riktigt. Då säger försäkringsbolaget bara nej.

Även Myckleby hade kunnat tänka sig andra saker att investera i.

– Det hade varit gott om man hade sluppit sådana här grejer och kunnat rusta upp något annat. Men nu får det här komma först, säger Kent Svensson.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar