William Andersson Moberg gjorde en historisk insats i Alingsås HK i helgen. Foto: Pressbild/Alingsås HK

Historisk debut av talangen

Hans debut i Handbollsligan i helgen var historisk i dubbel bemärkelse.

– Jag tänkte inte på det under matchen, men i efterhand är det häftigt, säger William Andersson Moberg, handbollspelare i Alingsås HK.

I somras gick SHK-fostrade William Andersson Moberg från Sävehof till Alingsås a-trupp. I helgen fick han spela sin första match i Handbollsligan, då AHK mötte Ricoh HK på bortaplan.

– Det var lite nervöst i början när man kom in. Det var lite roligt att jag gjorde mål. Jag chansade och hade tur att bollen gick in, säger han.

Bara att komma in på planen gjorde honom historisk: William Andersson Moberg är förste spelare någonsin född på 2000-talet som spelat i Handbollsligan. Han hade dessutom bara varit på planen en minut innan han gjorde det historiska första målet någonsin i Handbollsligan av en spelare född på 2000-talet.

– Vi hade frikast och handen var uppe, så vi hade bara tre, fyra pass på oss. Jag provade att dra på ett skott. Deras försvarare kom emot mig, så bollen gick över huvudet på honom. Jag såg inte hur bollen gick in och jag har inte sett klippet i efterhand, men huvudsaken var att det blev mål.

Känner man när man skjuter om den ska gå i mål eller inte?

– Vissa skott känner man direkt när man skjuter att de ska gå in. Ibland känner man att den går inte in, men så gör den det ändå. Det här skottet kändes det som att målvakten skulle ta, men så gjorde han inte det.

Hur är det att vara historisk?

– Det är skithäftigt. Jag tänkte inte alls på det innan eller under matchen. Men det är häftigare nu i efterhand.

Han kom till Alingsås i somras från Sävehofs a-pojkar. Där hade han varit i tre år efter att ha lämnat moderklubben Stenungsunds HK.

Hur har försäsongen i nya klubben varit?

– Det har varit väldigt tufft. Det märks att killarna har tränat några år. Varje träning är en utmaning, det är stora gubbar man ska försöka ta sig förbi. Men det är trevliga killar och en bra miljö. Jag trivs jättebra.

Vad är största skillnaden jämfört med a-pojkshandboll?

– Det är jättestor skillnad som är svår att förklara. Mognaden är en stor skillnad. Man spelar inte stressigt, utan mer moget. Det är som två olika sporter nästan. Att skjuta på målvakten är stor skillnad. Från att ha skjutit på en målvakt som är 1,70 lång till en som är 1,90 och en av seriens bästa.

SHK-talangen spelar som mittnia i laget.

Hur skulle du beskriva din spelstil?

– Jag är inte jättebra och inte jättedålig på något. Jag skjuter ibland och spelar ibland.

Debuten i Handbollsligan är avklarad, men William räknar inte med att spela permanent med a-laget.

– Målet den här säsongen är att utvecklas så mycket som möjligt och ta in all lärdom jag kan få.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar