• Joakim Johansson och Elle Bohlin i Japan. Foto: Privat.

  Höga grader i Japan

  Stenungsunds taidoklubb, Taidokan, har haft deltagare på plats för gradering i Japan.

  I slutet av juli genomfördes VM i taido i kamsportens hemland Japan. Taidokans deltagare var visserligen inte där för att tävla i VM, men deltog i en vänskapsturnering.

  Den före detta EM och VM-medljören Joakim Johansson deltog i vänskapsturneringen. Det gjorde även Ellen Bohlin, 22, som gjorde internationell debut.

  – Det kändes spännande att för första gången vara med på en stor, internationell tävling, och jag hade nästan svårt att fatta att jag verkligen var där. Det var mycket som var nytt för mig, och jag är väldigt nöjd över att jag vågade vara med, säger Ellen.

  – Det var en riktigt kul tävling, och jag är nöjd med mina matcher även om jag inte gick vidare så långt den här gången. Jag har fått konstruktiv respons på vad jag kan förbättra till nästa gång, säger Johansson.

  – Mitt starkaste intryck från evenemanget är vilken oerhört hög nivå de bästa japanerna håller, i samtliga grenar. Till och med i veteranklassen rörde de sig med stor kvickhet, trots att vissa där hade passerat pensionsåldern,fortsätter han.

  Taidokans veteran, Reine Persson, 64, genomförde gradering till 7:e Dan, en hög nivå i undergrupperna till det svarta bältet. Jesper Olsson, kubbens ordförande, graderade sig till 5:e Dan. 8:e Dan är den högsta graden som någon taidoutövare i världen har.

  – Det var en otroligt speciell upplevelse att genomföra en gradering i Japan, inför världens högst graderade instruktörer. Jag var ganska nervös, inte minst på grund av en knäskada som uppstått väldigt olägligt, men det gick bra och jag är nöjd med min prestation, säger Jesper Olsson.

  Patrik Persson

  sporten@lokaltidningensto.se

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar