Minna Johansson ligger i hårdträning inför SM. Foto: Patrik Persson

Hon tar krafttag mot SUP-SM

Medan STO-regionens vuxna SUP-veteraner tar sikte på VM laddar nästa generation på hemmaplan. Minna Johansson från Stenungsund ligger i hårdträning inför SM.

Stand up paddle, SUP, är en ny sport med lång historia. Urspungsbefolkningen på Hawaii använde sig av ståpaddling på brädor för att ta sig mellan öarna. Från Peru och ut i Stilla havets öar var ståpaddelbrädor länge ett viktigt transportmedel.

I modern tappning spårar sporten sitt ursprung från vågsurfing. Där använder instruktörerna bredare, stabila ståpaddelbrädor när de lär ut vågsurfing till nybörjare.

Sommaren 2011 började de första SUP-brädorna synas i vattnen utanför Stenungsund. Här bildades Sveriges första renodlade SUP-klubb 2012. På seniorsidan har Maya Persson och Andreas Svensson blivit framgångsrika och tävlar internationellt.

Om några år hoppas Minna Johansson, 11, följa dem i fotspåren. Hon tävlar sedan ett år tillbaka i juniorklassen, som i den lilla sporten innefattar alla åldrar under 16.

– Maya och Andreas har lärt mig mycket. Hur man startar, att man ska ta många och snabba tag för att få upp farten, säger Minna.

– Och pivotvändning. Det är när man sätter en fot långt bak på brädan för att få upp nosen ur vattnet och kunna vända snabbare, fortsätter hon.

Förutom tekniska detaljer inspirerar de vuxna förebilderna genom att resa runt och tävla internationellt. Minna berättar att det roligaste med sporten är att resa runt och träffa nya vänner.

Att Maya och Andreas fått resa så långt som till Mexiko och Fiji för att tävla är något som även Minna ser fram emot att få göra.

– Helst vill jag resa till Hawaii och tävla i ett VM, säger hon.

Ifjol blev Minna trots sin unga ålder tvåa i SUP-serien och tog SM-brons i två klasser. I sommar har hon hunnit med tre tävlingar hittills. I veckan satte hon igång med intensivträning och paddlar varje dag. Syftet är att vara i toppform inför SM i Karlskrona första helgen i augusti.

– Helst vill jag komma tvåa, säger Minna.

Det innebär inte att viljan att få ett guld saknas. 14 åringen som är bäst i Sverige är i nuläget för bra för att andra ska kunna rå på henne.

– Men hon kanske kör i vuxenklassen i år. I så fall vill jag såklart vinna, säger Minna.

Patrik Persson

sporten@lokaltidningensto.se

Minna Johansson

Ålder: 11

Bor: Stenungsund

Skola: Kyrkenorum.

Favoritämne: Matte.

Drömyrke: Frisör.

Ser helst på TV: Familjen Thunderman.

Favoritmusik: Marcus och Martinus.

Relaterade artiklar
Fler artiklar