Max Darj är åter uttagen till blågult. FOTO: Kristian Johansson

”Jäkligt kul att få vara med!”

Sportsligt rullar det på efter proffsflytten till Tyskland och i veckan kom en ny kallelse från blågult.

– Det är inget man tar för givet. Man försöker göra så bra som möjligt när man är med, säger Max Darj.

Läs mer: Truppen som är uttagen

I våras lämnade den nu 26-årige Max Darj Alingsås HK efter lång och trogen tjänst. Den Stenungsundsfostrade linjespelaren anslöt till Alingsås säsongen 2009/2010 och redan 2011 blev han utnämnd till lagkapten för laget som han bland annat lett till fyra SM-finaler och ett SM-guld.

Efter flytten till tyska Bergischer i sommar, i Tysklands andradivision, är hans roll i laget inledningsvis en annan.

– När man inte är kapten får man automatiskt en lite mer tillbakadragen roll i laget. Jag vill fortfarande få fram mina budskap på plan men det är skönt nu att kunna tänka mer på sig själv och inte tänka på en massa annat med laget som följer med att vara kapten.

Bergischer, som åkte ur högstaligan i våras, har målet att gå upp igen den här säsongen. Och det har börjat bra. På sju matcher i ligan har det blivit sju vinster och Max har fått gott om speltid både defensivt och offensivt.

– Nu har vi bara mött ett topplag än så länge och resten har varit lite sämre. Men sju segrar är en bra start.

Hur skiljer sig elitserien från spelet i Tyskland?

– Det är lite för tidigt att säga. Speciellt eftersom vi inte har spelat så många matcher mot toppmotstånd.

Det som ändå skiljer sig markant är att Max numera är proffs på heltid. Han har inget jobb som snickare vid sidan av och kan fokusera allt på handbollen. Och det blir en del träningar: Dubbelpass tre dagar i veckan, övriga dagar ett pass. Oftast spelar laget en match i veckan men ibland blir det fredag och söndag. Ibland kan det bli en ledig dag i veckan om det varit en tuff match dagen före.

– Än så länge saknar jag inte att ha ett jobb vid sidan av. Min fysiska status är rätt så bra och nu har jag mer tid till att ta hand om kroppen.

Hur har du mottagits i truppen?

– Det har gått över förväntan och jag har kommit in i laget ganska lätt. Lagkamraterna hjälper mig och jag kan tala engelska med dem.

På det privata planet har det dock inte varit helt friktionsfritt. När Max flyttade till Tyskland med sin nyblivna fru blev det inte riktigt som det var tänkt med boendet.

– Det går lite segt med lägenhet. Den är vattenskadad så vi har inte flyttat in än. Nu bor vi i en möblerad lägenhet och det är väl okej men den ligger lite dåligt till.

Det är väl hittills det stora minustecken som finns med utlandsvistelsen. Sedan får både han och frun kämpa för att komma igång med språket.

Hur går det med tyskan?

– Sakta men säkert börjar jag lära mig. Det finns många ord som är lika från svenskan. Jag hade inte läst någon tyska innan och har börjat från noll.

Vad lär ni er först?

– Att räkna till tio och tacka och säga varsågod.

Vad heter din position mittsexa på tyska?

– Kreisläufer – men hur det stavas får du slå upp. Det har jag ingen aning om.

I veckan togs Max Darj med i säsongens landslagsläger där Sverige förutom träning ska hinna med att spela mot Island i två träningsmatcher. Det är för övrigt samma lag som Sverige möter i EM-premiären 12 januari. Den slutgiltiga truppen dit tas ut 4 december.

– Det är jäkligt kul att få vara med. Jag har fått spela mycket och det har gått bra hittills. Man utvecklas mycket när man får träna med och möta så bra spelare. Så det är klart man vill fortsätta att vara med och spela.

Jonas Johansson

0303-72 82 44

jonas.johansson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar