Efterlängtad serieseger. I fjol fick Tommy Johansson (som vanligt i centralt läge) för första gången vinna en serie med sitt Henån. Arkivfoto: Lotta Hohner

Johanssons klubbhjärta slår för Henån

Att få bättre medspelare att göra jobbet, att rensa långt och skevt och att någon enstaka gång bli skjuten på huvudet så att bollen går i mål. Så summerar Henåns trotjänare Tommy Johansson sina styrkor.

Tommy Johansson sticker ut på Henåns innermittfält. Inte bara för att han är huvudet högre än medspelarna, utan kanske framför allt i rollen som som en skapare av den omvittnat goda stämningen i laget. Den kanske främsta anledningen till att Henån vann femman ifjol.

Bra stämning i truppen

– De senaste sju åren har vi kört på med i princip samma killar i truppen. Det är för att vi har så roligt tillsammans som spelare vill stanna och att de som ändå provar på andra klubbar vill komma tillbaka till Henån, säger Johansson.

En bra stämning i truppen ger resultat på planen.

– Är det roligt att gå och träna så går du och tränar. Tränar du blir du bättre och då vinner man matcher, lyder Johanssons logiska förklaring.

Ifjol hade Henån så roligt att de vann division fem. Att ta på sig guldhattarna, göra vågen för hemmapubliken och skaka skumpa blev en höjdpunkt för Johansson.

– Karriär är väl ett starkt ord, men jag har spelat för Henån sedan jag var sex år. Som senior har jag visserligen varit med och gått upp i fyran förut, men aldrig vunnit en serie, berättar han.

Läs mer: Henåns herrar sopade hem seriesegern

På planen används Johansson oftast på det centrala mittfältet.

– Det var platsen som blev över och där jag är minst i vägen, säger han och fortsätter:

– Min styrka är nog att jag är bra på att säga åt andra vad de ska göra. Medspelarna är bättre än mig, så jag ser till att de gör jobbet istället. Och så är jag lång, så lyckas någon skjuta bollen på mitt huvud så händer det till min förvåning att den går imål ibland.

”Alla ersättningsbara”

Henån går mot strömmen. Faktorer som hög spelaromsättning och tunn trupp är vanliga svar när konkurrenterna summerar svagheter.

– Våra styrkor är det stabila lagbygget och att vi har en bred trupp. Vi har inga direkta stjärnor i laget, alla är ersättningsbara. Vi klarar av svajigheter med skador och sjukdomar. Eftersom vi är så sammansvetsade och samspelta och vet hur varje spelare tänker och agerar på planen, säger Johansson.

– Det var tack vare det vi vann division fem och det är tack vare det jag tror att vi klarar oss bra i fyran.

Patrik Persson

Tre snabba

Favoritnummer: 13. Ingen ville ha otursnumret så när jag kom upp i a-laget var det 13 eller inget att välja på. Sedan dess har 13 varit mitt.

Favoritspelare: Svårt val mellan Fredrik Nilsson som målvakt eller Roberto Carlos.

Målgest: Ett uttryck av stor förvåning de få gånger någon lyckas skjuta bollen i huvudet på mig så att den studsar in i mål.

Relaterade artiklar
Fler artiklar