Johnie Berntsson: ”En skräckblandad upplevelse som gick bra”

Vad minns du bäst från 2016?

– Att det blev en liten nystart för oss med en ny båt och ett nytt projekt med Getting kids on board. Det har gått bättre och bättre under året och projektet har blivit dubbelt så stort som vi tänkte från början.

Vad hände mer?

– Vi slutade femma av 17 i skandinaviska serien. Det var en okej insats under första året med en ny båt, en katamaran. Vi fick också segla i Newport för första gången i en VM-deltävling. Det anses inte som ett fulländat seglingsliv innan man har seglat där. 

Är du missnöjd med något under året?

– Jag vet inte om det är rätt att säga missnöjd, men det kunde gått riktigt illa när vi i 25 knop var på väg rätt upp på berget i Marstrand. Det var en skräckblandad upplevelse, men det gick bra ändå.  

Har du dragit några lärdomar under året?

– Absolut. Vi kommer att lansera en eller två nya teammedlemmar som ska boosta oss. Lärdomen är att vikt, styrka och rollfördelning blir ännu viktigare när man seglar katamaran.

Vad ser du mest fram emot 2017?

– Jag ser fram emot Marstrand förstås och matchracingen i Match Cup Sweden till sommaren, men även VM i klassen M32 som också går där. Efter matchracingen så går M32-VM med start på onsdagen efter.

Vad händer mer?

– Vi kommer att segla den skandinaviska serien som innehåller fem event, två i Sverige, ett i Norge, ett i Danmark och ett i Finland. Det är ju också VM i matchracing, där ska vi vara med i Long Beach och hoppas också få komma till Marstrand och Köpenhamn sedan under sommaren.

Vad har du för mål för 2017?

– Vi vill vara med på pallen i den skandinaviska serien, och kommer vi topp fem på VM så kommer vi att vara nöjda. Men det är ett nytt format där man kan få möta blivande världsmästaren redan i kvartsfinalen, så man vet aldrig hur det går.

Hur ska du nå målen?

– Vi har haft en plan vi har jobbat med under året, att införskaffa en båt och att få den top notch. Vi försöker vässa oss som besättning. Vi har mycket fysträning och tränar mycket med båten.

Kristian Johansson

Fakta

Johnie Berntsson

Sport: segling

Ålder: 44 år

Bor: Stenungsund

Familj: Fru och två barn

Flux team: består av fyra besättningsmän och båten Tand’M32, en katamaran av modell M32 i kolfiber, som väger 550 kilo och har en maxfart av 29 knop.  

Relaterade artiklar
Fler artiklar