Sista chansen för Midsummer match cup

Den goda medvinden blev i princip total stiltje. Den här veckan och helgen avgör om det ska bli tillräckligt mycket vind för att kunna segla Midsummer match cup i hamn sommaren 2020.

Den välkände havskappseglaren Johnie Berntsson från Stenungsund men med rötter på Tjörn planerade för och planerar fortfarande för en tävlingssäsong.

– Jag kör ju på med mina egna seglingssatsningar som var planerade sedan tidigare. Jag var på väg till Bermudas och Long Beach för seglingar men de blir ju inte av, säger Berntson.

– De är inställda eller flyttade till hösten. Det är samma sak som i många andra sporter. Vi har katamaranen kvar och vi får väl se om det blir ett match race häri Sverige. Det får vi besked om den 15 april.

Handslag på finansiering

Utöver detta försöker han hålla sin dröm vid liv som sommaren 2019 utmynnade i den första upplagan av Midsummer match cup i Skärhamn på Tjörn.

Eventet med världsnamn inom internationell segling på plats under en dryg vecka var en organisatorisk och publik framgång.

Arrangörerna Brandspot har dock sedan dess lämnat uppdraget men fortsatt att ta på sig att betala de kostnader som återstår. Johnie i sin tur försöker hitta nya vindar för evenemanget.

– I början av kvartal två skulle det komma ett besked om vi kommer att genomföra tävlingen eller inte. De viktigaste vi haft framför oss var att lösa en volontärorganisation samt lösa finansieringen, säger Berntson.

– Fram tills ”the black friday” – fredagen den 13 mars – så var vi en god bit på väg. Vi hade en handskakning på en tredjedel av finansieringen! Jag hade inte förväntat mig att det skulle lösa sig förrän den sista veckan. Och det är den här veckan som är den sista veckan.

Aktören ifråga var intresserad men den fredagen kullkastade som sagt upplägget helt.

Upp på barrikaderna

Situationen kring coronavirusets inverkan på det svenska samhället har satt sina avtryck även i Berntsons strävanden att lösa finansieringen.

– Läget just nu ser inte så ljust ut, helt ärligt. Men jag hoppas ändå att det kan vara så att det är några som känner att ”nej, nu vill vi ur det här med corona, låt oss kavla upp ärmarna och säga att nu kör vi” säger han.

Bentson liknar det vid att ta sig upp på barrikaderna och slåss för en sak.

– Vill man vara med är det dags att ge sig till känna. Och det nu.

Han vädjar därför till företag i främst STO-regionen som vill se att Midsummer match cup 2020 verkligen blir av.

Blir av eller inte

Men tiden börjar rinna ut.

– Jag har tänkt att i början av nästa vecka kommunicera ut om det blir av eller inte, säger Berntson.

– Det kan sannolikt vara så att det finns någon eller några aktörer där ute som tycker att det här vore kul att få till. Det här är en vädjan till alla och vi är tacksamma för alla handräckningar som kan ges.

Allt hänger – naturligtvis – också på vad som sker i samhället och i världen i övrigt.

Tony Balogh

0303-72 82 24

tony.balogh@lokaltidningensto.se