Kalas på Tjörn Runt återuppstår

Det kommer att bli festligt på vattnet men det kommer också att bli festligt på land. När den stora havskappseglingstävlingen Tjörn Runt by COWI arrangeras lördagen den 18 augusti kommer också hamnkalaset i centrala Stenungsund att återuppstå.

Om någon undrar vad som åsyftas, så är det alltså alla de festligheter som en gång i tiden präglade gästhamnen i Stenungsund och fick medborgarna att gå man ur huse.

– Tillsammans med Stenungsunds kommun vill vi återuppliva det som var en gång i tiden. Tanken var att ha det på fredagskvällen, som det var förr, men kommunen bestämde sig för att lägga det på lördagen med barnkalas på dagen i Kulturhusparken och på kvällen estraduppträdanden bakom Harrys, säger Lars Berglund, marknadskoordinator på Tjörn Runt by COWI.

De artister som kommer att uppträda är Tomas Andersson Wij, Hanna Järver och Viktor Olsson.

För folk i Stenungsund

– Det här vänder sig inte så mycket till seglarna utan till Stenungsundsborna. Vi gjorde ett försök under 50-årsjubileet 2013 men det blev inte så lyckat, säger Berglund.

– Vi får gå tillbaka till slutet på 80-talet. Då hade man festen på fredagskvällen. Alla skulle vara ute. Då var det fullt liv på kajen.

Är detta något som har efterfrågats?

– Det är mängder med folk som alltid säger att det var roligare förr med grisfest bland alla båtarna som låg härinne. Det här är ett försök från vår sida. Vi får se hur det går.

Lilla Tjörn Runt

Men vi tar det i rätt i ordning för tävlingen är som bekant sedan några år tillbaka en seglarvecka. Idag torsdag ställs anläggningen igång i sin helhet.

– Vi drar igång redan på torsdag kväll (den 9 augusti) med Lilla Tjörn Runt frisegling. Vi drar igång SM för 606 på fredag, lördag och söndag, säger Berglund.

– Vi har också Stenungsön Runt med Jolly Scott och 2-kronor på lördagen och så Lilla Tjörnt Runt på söndagen.

Hur många är anmälda?

– På 606 är det 32 stycken båtar – de är två eller tre personer i varje båt. På lördagen har vi 32 anmälda sammanlagt på Jolly Scott och 2-kronor. Det är något färre i Jolly Scott. Förra året hade vi 26. Jag tror det är 22 i år men det är några dagar kvar för att anmäla sig, säger Berglund.

– Lilla Tjörn Runt ligger just nu (läs: i tisdags) på 80 anmälda. Det är ungefär som förra året. Man kan efteranmäla sig. Lilla Tjörn Runt har ju haft över 300 deltagare, så där hoppas vi att vi i alla fall kommer upp i 150.

En ny klass

Banorna på Tjörn Runt by COWI är exakt likadana som de två sista åren. En nyhet dock är en ny båttyp.

– Det är 505 som är en mycket snabb jolle. Den kommer att segla med alla ut och runda Åstol och sedan segla tillbaka in i Hakefjorden med målgång vid klubbhuset, säger Berglund.

– Det är de själva som ställt frågan. Men vi har just nu bara fem anmälda, så det är ingen stor klass.

Hoppas på 300

Till den stora och klassiska havskappseglingstävlingen, som i år genomförs för 55:e gången i ordningen, går det bra att anmäla sig fram till och med tisdag i nästa vecka.

– Just nu är det 80 anmälda. Vi ligger 14 båtar färre än vid motsvarande datum förra året. Det ramlar in så väldigt många anmälningar på slutet, säger Berglund som tillfogar att man förra året hade sammanlagt 308 anmälda.

Så vad är det du/ni säger – sitt still i båten?

– Det är ingen idé att vara orolig. Jag tror att vi nog kommer att tappa några, men 300 borde vi komma upp i. Vi får hoppas på det. Men med en sådan här sommar vet man inte hur det kommer att påverka folks beteende. Några kanske säger att man redan har seglat färdigt för året.

Tony Balogh

0303-72 82 24

tony.balogh@lokaltidningensto.se