Karate-årets hårdaste höjdpunkt

Fighters från 32 klubbar kom till Stora Höga open i kyokushin karate.

Det är kanske den hårdaste tävlingen för året i Stenungsund arena, hockeyderbyn inräknade.

Stora Höga open startade 2013. Arrangemanget har vuxit för varje år sedan dess och blivit landets största kyokushin-tävling för ungdomar och seniorer. Då var det ett 80-tal deltagare, i årets upplaga var 200 fighters från Sverige, Norge och Danmark på plats, inför välfyllda läktare i Stenungsund arena.

– Behovet fanns av att starta en tävling i Sverige för att fighters inte skulle behöva åka utomlands. Det fanns ett underlag. Först var det tänkt att vara en instegstävling, men vi såg att även proffsfighters anmälde sig. Vi var tvungna att dela upp i två klasser – semikontakt och fullkontakt, säger tävlingsledaren Cathrine Ballay i Stora Höga kyokushin karateklubb.

Maken sensei Niklas Ballay är ordförande i klubben och tävlingens huvuddomare. Han imponerad av modet hos alla tävlande.

– Alla, oavsett hur det går på mattan, vet att de kommer att få ont, för det är en motståndare som kommer att försöka slå dem. Den mentala prestationen, att bara gå på mattan, gör att jag har den djupaste respekt för alla deltagare här. Alla är vinnare, om inte annat mot sig själva, tycker Niklas Ballay.

Stora Högas egen fighter Emelie Gunnnarsson är en av dem. Hon gillar tävlingsmomentet och är bevisligen bra på det hon gör.

– Det är riktigt kul och bra anordnat. Jag har gått två matcher och vunnit båda. Det var en annorlunda match den sista, jag brukar inte kunna göra höga sparkar i huvudet. Jag fick in en idag och det är jag nöjd med. Det var bara två till i gruppen (14-15 år, -70 kilo), så jag antar att jag vann. Jag har vunnit här några gånger förut, säger Emelie Gunnarsson, som lägger ner fyra dagar i veckan på träning.

– Och så spelar jag fotboll i Vallen.

Hur blir man en bra fighter? Niklas Ballays svar är klart.

– Som i alla andra sporter handlar det om träning och att träna på rätt sett, med balansen mellan att vara undertränad eller övertränad. Ju mer du tränar, desto bättre blir du. Talang är givetvis jättebra, då har du lättare för dig. Fast det är många som inte är så talangfulla, men som ändå hamnar i världseliten, Du har möjlighet att träna upp dig i kvalitet, menar han.

Stora Höga kyokushin karateklubb har runt 200 medlemmar och har ökat successivt, trots ett litet upptagningsområde och att det är vilken idrott som helst, utan en tuff fullkontaktssport.

– Jag tror det beror på att klubben har en familjär framtoning. Alla är välkomna oavsett om de vill tävla eller gör det för att bara utöva en sport, säger Cathrine Ballay.

Vad betyder Stora Höga open för er klubb?

– Den enar klubben. Vi jobbar tillsammans mot ett mål för att få en så bra tävling som möjligt och utveckla den lite för varje år. Vi vill aldrig stå still utan alltid ha någon förändring, växa och göra det bättre för varje år. I år har vi lagt till veteranklasser för fighters 40 år och äldre, som har tävlar tidigare. Det är svårt att möta dem som är 20-25 år och i sin ungdoms peak, säger Niklas Ballay.

Niklas Ohlson

0303–20 68 22

niklas.ohlson@lokaltidningensto.se