Maja Blanck. Foto Orust FC.

Lämnar Orust för USA

Orust FC får klara sig utan en viktig kugge i försvaret i höst. Efter att coachen för SLU Lions från Louisiana sett henne spela blir det nu fyra år i collegeligan för ytterbacken Maja Blanck.

Sökte du upp laget själv eller blev du värvad?

– Min kompis Sofia Olsson som också är från Orust och har spelat för Rössö är där sedan tidigare. Jag har pratat en del med henne om det. Hon introducerade mig för coachen som bad mig skicka över filmer där jag spelar fotboll.

Gillade han vad han såg?

– Jag fick stipendium och det säger väl sitt.

Vad ser du fram emot fotbollsmässigt med flytten?

– Jag kommer att få möjlighet att ägna mer tid åt fotbollen än vad jag hade kunnat göra här hemma. Mer träningar och match två gånger i veckan. Det ska också bli roligt att få lära känna nya lagkamrater.

Vad vet du om nivån?

– Vad jag hört är att det varierar från år till år, men jag tror och hoppas på att det är en bra nivå som kommer att fortsätta utmana mig som spelare så som jag alltid blivit utmanad här hemma med Orust. Det sägs att det är en mer fysisk fotboll där. Det ser jag fram emot.

Vad har du haft för roll i laget i Orust?

– I år har jag spelat ytterback. Tidigare säsonger har jag mest varit yttermittfältare. Jag tror att jag hamnar på en kant i det amerikanska laget också.

Är du nöjd med Orusts vårsäsong?

– Med tanke på starten vi fick med tränaravhopp och att vi är nykomlingar så tycker jag vi har löst det bra. Det var ingen som hade några förväntningar på oss, men med en go laginsats har vi visat att vi kan mäta oss med motståndet i ettan.

Vad tror du om hösten utan dig i laget?

– Jag tror och hoppas att vi hänger kvar. Fortsätter vi vara starka på hemmaplan klarar vi det. Vi har inte haft vana av så långa bortaresor som det ofta blir i den här serien. Nu när laget börjat vänja sig finns möjligheten att bli bättre borta också.

Kommer du att fortsätta följa Orust från USA?

– Definitivt! Det är min moderklubb och det känns fortfarande som mitt lag.

Patrik Persson

sporten@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar