Den 30-årige serbiske landslagsforwarden Marko Sretovic bor tillsammans med sin fru Maja i ett hus i Stenungsund. Dagarna ägnar han åt arbete och kväkar åt ishockey i Stenungsunds HF som nu på söndag premiärspelar mot Mjölby på bortais. FOTO: TONY BALOGH

Landslagsspelare laddad för Stingerspremiär

Det är inte varje dag som Stenungsunds HF har en landslagsspelare i truppen men så är fallet med den 30-årige forwarden Marko Sretovic. Fast frågar du Marko tonar han ned rollen i Serbiens landslag.

– Ska jag vara ärlig, så är ishockey i Serbien inte precis en toppsport. Jämför man det serbiska landslaget med det svenska, så är det en stor skillnad, säger Marko som hunnit med ett flertal landskamper.

– Vi har spelat mot Norge, Tyskland och Vitryssland. Vi är helt enkelt inte på deras nivå.

Men det är med denne landslagsman och flera andra nyförvärv som Stenungsunds HF nu på lördag begår seriepremiär i Hockeytvåan södra A borta mot Mjölby.

Född i Belgrad

Marko föddes i Serbiens huvudstad Belgrad den 10 augusti 1987.

– Ishockey är ingen stor sport i Serbien men min kusin spelade hockey och jag växte upp nära den enda hockeyhallen i Belgrad, säger Marko.

– Jag var tre år är när jag åkte skridskor första gången. Jag blev förälskad i sporten med en gång. Jag ville bara spela ishockey och inget annat, säger Marko som aldrig testade något annan idrott.

– Inte mer än att man spelade fotboll med kompisarna hemma på gatan.

Med undantag för ett år – säsongen 2008/09 då han spelade för Vojvodina Novi Sad – spelade Marko för HK Partizan Belgrad i sammanlagt 22 år. Ekonomiska problem gör att Partizan inte har något lag just nu.

Spel för Lund

– Vi hade en ganska bra liga där lagen hade flera utländska spelare. Vi fick, efter våra mått mätt, ganska bra betalt. Men på en dag tog slut – det fanns ingen ishockey kvar i Serbien, säger Marko.

Via bekantas bekanta fick han kontakt med Lund Giants vilket i sin tur ledde till att han fick kontakt med Vänersborg i division 2.

– Det gick ganska bra där. Jag gjorde fem mål i min första match, säger Marko som representerat klubben de senaste fyra säsongerna.

Stannar gärna

För ganska exakt en månad sedan kom Marko och fru Maja till Stenungsund.

Hur fick du kontakt med Stenungsunds HF?

– Via kontakter. Klubben undrade om jag kunde tänka mig att spela här, säger Marko som hittat arbete och bostad ganska snabbt.

– Vi vill inte hålla på att flytta runt och vill gärna komma till en plats med bra människor och där det går att hitta arbete. Det är viktigt för oss. Så länge jag kan spela ishockey, så är jag lojal. Jag stannar gärna i Stenungsund.

Övergångsperiod

Förra säsongen spelade Stenungsund och Vänersborg mot varandra i hockeytvåan.

Gjorde du några mål på Stingers?

– Ja!

Hur många?

– Ah…tillräckligt många, säger Marko och skrattar.

Vad hade du för intryck av Stingers då?

– De kom ju från division 3 där de hade spelat ganska länge. Det är alltid fråga om en övergångsfas. Kommer man till en högre nivå, så tar det tid att anpassa sig. I början av säsongen såg det inte bra ut men ju längre säsongen pågick desto bättre gick det för laget. Efter oss i Vänersborg var de det bästa laget, i synnerhet när de fick några riktigt bra spelare som mot slutet av säsongen kunde fylla ut luckorna.

Laget har potential

Under försäsongen har SHF hunnit spela fem träningsmatcher. Segrar i de fyra första men torsk i fredags förra veckan i genrepet borta mot Sörhaga/Alingsås med 4–5, ett lag som Stingers slog hemma med 4–3.

Vad tycker du nu?

– Vi har en del att jobba på men vi har en stor potential. På pappret är vi ett solitt lag. Men det är många nya spelare. Det tar tid att få ihop det och veta vem som jobbar bra ihop med vem, säger Marko som tycker att träningsmatcherna har visat att man är på rätt väg.

Stenungsund har ställt upp mål med säsongens spel.

– Det är ganska enkelt. Vi ska vara ett av de fyra bästa lagen för att ta oss till Alltvåan. Till att börja med. Vi ska vara med i toppen,säger Marko.

Vilka blir de svåraste lagen?

– Jag tror Vänersborg och Bäcken kommer att bli topplag. Bäcken har en kärna av bra spelare som varit med länge.

Tony Balogh

Relaterade artiklar
Fler artiklar