• Grönsvarta makrillar är vi allihop: från vänster målvakten Josip Brizic, tränaren Patrik Persson och utespelaren Liam Adolfsson. FOTO: TONY BALOGH

  Makrillar från STO-land

  Josip, Patrik och Liam representerar Gais Futsal i Svenska Futsalligan

  Den som spelar i någon av de högsta serierna i Svenska Futsalligan kan få en möjlighet att spela inför 2 500 personer i Scandinavium i en direktsänd match. En förutsättning för att så ska ske är dock att man tillhör Gais Futsal.

  Det är precis vad tränaren Patrik Persson samt målvakten Josip Brizic och utespelaren Liam Adolfsson gör. För två helger sedan mötte de IFK Göteborg inför 2 457 personer där Gais hämtade upp underläge till oavgjort 5-5.

  Trion har de grönsvarta ränderna gemensamt men har också rötter i STO-regionen: Patrik kommer från Myggenäs men bor idag i Partille, Josip kommer från Stenungsund medan Liam har sitt hem främst på Tjörn.

  – Under dagen innan match var man nervös men när man väl kom ut på planen kände jag ingen nervositet alls, säger Liam om derbyt. Det var bara en go känsla och väldigt mäktigt att få uppleva!

  Josip hoppade in

  Gais Futsal tränar på tisdagar i en aningen sliten hall nära Centralstationen i Göteborg för att på onsdagarna vara i Masthuggshallen.

  – Den här hallen är större medan den i Masthugget är kompakt och liten, säger Liam. Dock gillar jag golvet för det är träparkett och därmed ett snabbt golv. Det är goare att springa på.

  Liam anlände till Gais Futsal inför säsongen 2017/18 medan Josip var med Grönsvart i avslutningen av den förra.

  – Jag var med i de fyra-fem sista matcherna i serien (division 1) och så kvalmatcherna (mot Fågelfors), säger Josip. Gais målvakt åkte på bröllopsresa och jag har jag känt tränaren Patrik Persson sedan lång tid tillbaka. Han visste att jag spelade fotboll men hade lagt ner. Men självklart ville jag komma och hjälpa till.

  Var det bara i serien och i kvalet?

  – Egentligen bara då men i och med det fick jag en nytändning.

  Josip har spelat vanlig fotboll i bland i Stenungsund, Skärhamn och Valla, futsal för Stenungsunds Futsalförening. Han arbetar som maskinoperatör i Kode och bor i Göteborg.

  Nattar över i Göteborg

  Liam å sin sida är bosatt på Tjörn men har via en nära kompis tillgång till en lägenhet i Göteborg. Han går på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund där han läser samhäll och media.

  – Eftersom träningarna är så pass sena är det mycket skönare att ha lägenhet här än att behöva åka hem, säger Liam.

  Hur fick Patrik knas på att du fanns?

  – Jag spelade ju i Skärhamn Futsal förra året i division 1 och vi mötte Gais två gånger. Efter sista matchen frågade han om jag ville komma på provspel. På den vägen var det, säger Liam som efter Gais Futsal under 2018 ska spela för IFK Valla i division 4.

  Större steg

  Patrik tillträdde uppdraget som tränare för GAIS Futsal inför säsongen 2016/17 och ledde Gais tillbaka till SFL södra.

  Var befann sig laget psykiskt och fysiskt när du kom in?

  – Vi fick börja med att kolla vilka som var dedikerade och ville satsa. Halva laget klev av. Jag använde kontakter för att se vilka som var sugna på den här resan. Då fick vi in en del nya, säger Patrik.

  Är det ett större steg än vad man tror att gå upp i SFL?

  – Ja, det är det. Man blir straffad mycket hårdare. I de inledande matcherna har vi haft lika många målchanser som motståndarna och fler skott men vi har ändå förlorat. Motståndarna behöver färre lägen för att göra mål och vi fler.

  Vilken är målsättningen för säsongen?

  – Den har inte förändrats och vi säger samma sak. Vi är nykomlingar. Vår målsättning är att hänga kvar.

  Tuffa till sig

  När Patrik tog över var ambitionen att inom tre år vara ett av Sveriges bästa lag. Första året vann man division ett, i år ska man etablera sig i SFL (”det kommer vi att göra”) och nästa år ska GAIS vara med och ”fajtas hela vägen”.

  Tillsammans med de övriga i laget kan Gais Futsal nu på lördag ta första segern då man möter Torslanda borta.

  – Spelarna är bättre och domarna håller en högre klass, säger Josip. Vi var inte så vana vid det fysiska i division 1, så nu har vi börjat tuffa till oss. Vi behöver smälla på!

  Tony Balogh

  0303 72 82 24

  tony.balogh@otv.se

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar